Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

31 oktober 2023 | 06:30

På tv ikväll: Guillermo del Toro står bakom 2010-talets "mysigaste" skräckfilm

Letar du efter något både mysigt och läskigt kan du ha kommit allldeles, alldeles rätt.
Guillermo del Toro är minst sagt en mångfacetterad filmskapare. På hans resumé finner vi bland annat filmer som “Pans Labyrint” hela vägen till serietidningshjälten “Hellboy” och inte minst sagt den kritikerrosade “The Shape of Water”. Den sistnämnda kammade hem fyra Oscars statyetter och hans förtjusning över att finna skönhet i det makabra är admirabel.  
 
“Scary Stories to Tell in the Dark” släpptes 2019 med Guillermo del Toro som producent och André Øvredal som regissör. Klingar namnet bekant? Det är samma person som regisserat “Trolljägaren”, pärlan “The Autopsy of Jane Doe” och senast “The Last Voyage of the Demeter”.  
 
Baserad på böckerna med samma namn handlar filmen om ett gäng vänner på slutet av 60-talet som hittar en gammal, mystisk bok. Inte nog med att dom hittar boken i en grav utan snabbt inser dom att den är fylld med vidriga historier... Historier som har en tendens att bli verklighet för läsaren.  
 
Detta är vad jag kallar för “mysskräck” - lagom mycket läskigheter försiktigt inlindat i nostalgi med (lagom) äckliga monster. Det är varken extremt läskigt eller olidligt våldsamt utan man har hållit sig nära grundmaterialet vilket innebär en tonårsvänlig atmosfär. 
 
Här kan du se “Scary Stories to Tell in the Dark”:  
 
• Ikväll 21:00 på TV6 
• Streama på Viaplay  
• Hyr/köp på SF Anytime, Google Play eller Itunes  
 
| 31 oktober 2023 06:30 |