Film

Skribent

Alexander Svensson

13 november 2023 | 05:00

På tv ikväll: Noomi Rapace jagar terrorister i actionrökare från 2017

Även Orlando Bloom medverkar i James Bond-regissörens actionthriller.
Noomi Rapace är en av Sveriges främsta Hollywoodexporter, och har där gjort en hel del actionfilm. Bland annat har det varit biroller i "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" och "Jack Ryan" som stått på att-göra-listan. 2017 fick hon chansen att själv vara hårdkokt huvudrollsinnehavare, då i actionthrillern "Unlocked".
 
Storyn i "Unlocked" är ganska simpel i grunden: terrorister tänker släppa lös ett biologiskt vapen i världen, och uppdraget att stoppa dem faller på CIA-agenten Alice Racine (Rapace), som fortfarande bär på skuldkänslor för att ha misslyckats med att hejda en terrorattack i Paris tidigare i livet. Till hjälp för att stoppa den nya attacken har hon Orlando Bloom (allas vår favoritalv Legolas i "Sagan om Ringen"), här i rollen som en före detta soldat som bytt karriärbana och blivit kriminell.
 
“Unlocked” blev tyvärr inte någon supersuccé för Rapace: de som hoppats på en ny actionfranchise blev nog gruvligt besvikna. På IMDB har den dock det skapliga betyget 6.3, så någon katastrof är det ju knappast.
 
En av styrkorna hos “Unlocked” ska sägas vara rollistan. Bortsett från Rapace och Bloom så får vi se veteraner som Toni Collette, Michael Douglas och John Malkovich i olika roller. 
 
För regin står Michael Apted, som bland annat gjort Bond-rullen “Världen räcker inte till” och Narnia filmen “Voyage of the Dawn Treader”. “Unlocked” blev Apteds sista film, då han avled 2021, 79 år gammal.
 
Vill du se “Unlocked” så visas den ikväll klockan 21:00 på TV6. Filmen finns också att hyra på SF Anytime.
 
| 13 november 2023 05:00 |