Film

Skribent

MovieZine

8 december 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Fick 2000-talets bästa superhjältefilm fel betyg av MovieZine?

Förlåt, alla fans! Vi erkänner misstaget efter 15 år.
Vi har en riktigt bra tv-helg framför oss med en mängd sevärda filmer. Ikväll visas "The Dark Knight", av många ansedd som något av det bästa som gjorts i serietidningsgenren.
 
Christopher Nolans mörka uppföljare till "Batman Begins" släpptes 2008, och fyller alltså hela 15 år i år. Under åren har den etablerat sig som en svåröverträffad, banbrytande milstolpe, både vad gäller action och superhjältar.
 
I filmen får Batman möta ett nytt hot - en galning som kallar sig för Joker och skapar kaos och anarki runt om i Gotham City. Christian Bale återvänder bakom masken, men det är framför allt Heath Ledger som stjäl showen med sin slarviga clown-makeup och sitt oberäkneliga spel. Handlingen är packad med spänning och twistar, samt en tajt atmosfär som gör att "The Dark Knight" alltid tål en omtitt.
 
Men vi måste tyvärr be om ursäkt... Det verkar som att "The Dark Knight" har fått fel betyg på MovieZine. Oförlåtligt!
 
 
När Oskar Möller recenserade filmen vid biopremiären sommaren 2008 satte han 4,5 i betyg. På den tiden använde vi en annan poängskala: med betygshalvor. Något år senare skulle halvorna avskaffas, och vi funderade bra länge på om redan satta betyg skulle höjas eller sänkas ett snäpp. Vi bestämde oss för att sänka dem, och filmens 4,5 blev alltså en 4:a.
 
En fyra! Det är naturligtvis orimligt för en nästintill perfekt film som "The Dark Knight". Och när vi frågar vår skribent Oskar idag förtjänar den högsta betyg.
 
- Förutom klassikern "Batman - återkomsten" har ingen Batmanrulle kommit i närheten av den ikoniska status "The Dark Knight" tronar på. Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal och Christian Bale är imponerande i sin rätt men let's not kid ourselves - filmen tillhör Heath Ledger. Han är det vildsinta blodomloppet, dess bultande kaotiska hjärta.
 
- I "The Dark Knight" lyckas han med ett mästerstycke - att dekonstruera superhjältefilmen till något jävligt mycket djupare och mer skrämmande - som att stirra ner i avgrundens kaotiska öga - en avgrund med blinkningen hos en sardonisk narr, en nihilist som kan bomba byggnader i sjuksköterskeuniform, because he don't give AF. Kaos i dess levande form. Det är Ledgers oväntade storhet på egen hand som lyfter den mörka, spännande och actionstinna "The Dark Knight" till en femma, punkt.
 
Här kan du se "The Dark Knight":

• Ikväll 22:00 i Kanal 5
• Onsdag 22:00 i Kanal 9
• Streama på HBO Max
• Streama på Prime Video
 
Vad ger du filmen i betyg? Kommentera nedan.
 
| 8 december 2023 06:00 |