Film

Skribent

Thomas Linnaeus

19 augusti 2023 | 07:58

Kvällens tv-tips! Filmerna som gjorde Stallone till en av 80-talets största actionikoner

Missa inte! Rambo-filmen “First Blood” och uppföljaren visas ikväll på Kanal 9.
Efter Rocky är Sylvester Stallones näst mest kända karaktär actionikonen John Rambo. Hela fem filmer har släppts och ikväll visas “First Blood” och uppföljaren på tv. Rambo är en veteran som kämpade i Vietnam och i filmerna plågas han fortfarande av krigets blodiga dagar.
 
“First Blood” släpptes 1982 och regisserades av Ted Kotcheff (“Weekend at Bernie's”). Här reser Rambo till staden Hope i Washington för att träffa en gammal vän från kriget. Olyckligtvis råkar Rambo i luven på stadens sheriff och nu måste han kriga för sin frihet - denna gång på amerikansk mark.
 
 
I uppföljaren får vår huvudperson uppdraget att åka tillbaka till Vietnam, och här måste han rädda krigsfångar som fortfarande saknas. Precis som “Rocky IV” släpptes denna film 1985 - mäktigt år för Stallone med andra ord.
 
Av alla “Rambo”-filmer är “First Blood” den bästa och idag har actionrullen fina 86 av 100 på Rotten Tomatoes. Till skillnad från uppföljarna är första filmen en mörkare och mer emotionell berättelse som tar vara på Stallones talang som skådespelare.
 
First Blood” visas på Kanal 9 kl. 22.00 ikväll och om du även är sugen på uppföljaren "First Blood: Part II" sänds den direkt efter. Därefter visas “Rambo III” natten till måndag kl 01.45. Ifall du istället vill streama, finns de fyra första filmerna på Viaplay.
| 19 augusti 2023 07:58 |