Film

Skribent

Thomas Linnaeus

17 november 2023 | 06:00

På tv ikväll: Svettiga Schwarzenegger-filmen som slutade i vapenporr

Missa inte Arnold Schwarzeneggers actionklassiker “Predator” på TV4 ikväll.
På 80-talet var Arnold Schwarzenegger den absolut coolaste actionskådisen i Hollywood. Efter ikoniska roller såsom barbaren Conan och roboten Terminator, var det dags att bege sig mot djungeln för att kriga mot ett visst rovdjur i “Predator” från 1987.
 
Men den legendariska regissören bakom filmen, John McTiernan (som även gjort “Die Hard” och “Jakten på röd oktober”), är dock inte helt nöjd med en av filmens scener idag. I podcasten The Empire Film Podcast, som ScreenRant skriver om, berättar han mer:
 
- Jag fick en hel del kritik från en viss chef. Han sa: “Du måste ha mer skjutande vapen”, vilket gjorde mig förbannad. Till slut fick jag veta att han fetischerade gevärspipor och den vita röken som kommer ut ur dem.
 
 
Det slutade med att McTiernan gjorde scenen så pass extrem att filmstudion skulle få “orgasmen de längtade efter”. Men för att han skulle behålla sin “moraliska kompass”, slutar scenen på ett speciellt sätt:
 
- Jag gjorde det så, att den första repliken efter att gänget tillbringat fem minuter med att skjuta ner djungeln, är att killen kommer springande tillbaka in och säger: “Vi träffade ingenting”. Så deras vapen åstadkommer ingenting!
 
Trots sin gärning för actiongenren tar McTiernan en pacifistisk inställning till våldet och kallar flera av filmerna för “vapenporr”. Men om du är någon som uppskattar svettig 80-talsaction så visas “Predator” ikväll på TV4 kl 23.15. Annars finns den att streama på Disney+.
| 17 november 2023 06:00 |