Film

Skribent

Alexander Svensson

31 oktober 2023 | 05:00

På tv ikväll: Peter Jacksons storslagna sci-fi-film blev en dunderflopp

Teamet bakom “Sagan om Ringen” ligger bakom en episk dikeskörning.
Under 2000-talets första år lyckades Peter Jackson, genom sin fantastiska filmadaption av J.R.R Tolkiens “Sagan om Ringen” sätta fantasygenren på filmkartan. 2018 återvände han till fantastiskens värld på nytt då han producerade “Mortal Engines”, en storslagen adaption av Philip Reeves bok med samma namn. Haken? Filmen blev en brakförlust.
 
“Mortal Engines” är regisserad av Christian Rivers (som tidigare arbetade med visuella effekter på bland annat “Sagan om Ringen”-trilogin), och producerad av Peter Jackson, som även skrev manuset, ihop med Fran Walsh och Philippa Boyens, även de veteraner från “Sagan om Ringen”.
 
I rollistan finns det också en representant från Midgård: Hugo Weaving, som spelade Elrond gör här rollen som den makthungrige Valentine. I övriga roller finns bland andra Robert Sheehan (“The Umbrella Academy”), Hera Hilmar (“See”) och Stephen Lang (“Avatar”).
 
Städer! På hjul!
 
Filmen utspelar sig i en postapokalyptisk värld där städer befinner sig på hjul och färdas över världen. Den mäktigaste staden är London, med historikern och vice-borgmästaren Valentine i spetsen. En ung kvinna vid namn Hester Shaw är ute efter hämnd på honom för tidigare oförätter, och hennes handlingar sätter igång en kamp mot klockan för att hejda Londons framfart genom världen.
 
“Mortal Engines” gick uruselt på biograferna. Filmens budget uppges ha varit någonstans kring 100-150 miljoner dollar, men de globala kassaintäkterna stannade på i sammanhanget ynka 83 miljoner. De usla recensionerna filmen fick kan vara en orsak till att “Mortal Engines” bombade så hårt. En annan förklaring kan vara att filmen, som innehåller en hel del YA-element, släpptes några år för sent för att kapitalisera på framgången från liknande dystopiska kärlekshistorier som “The Hunger Games”. Att “Spider-Man: Into the Spiderverse”, “Aquaman” och “Bumblebee” alla släpptes ungefär samtidigt var nog inte heller till någon hjälp för filmen.
 
Regé-Jean Page, lika charmig i postapokalypsen som på debutantbalen.
 
Lite synd är det ändå att “Mortal Engines” kapsejsade så totalt, för filmen har absolut sevärda element. Den inledande jaktscenen mellan två städer känns som en storskalig Mad Max-sekvens, Hugo Weaving är härlig dryg i sin skurkroll och scenerna med Stephen Langs cyborg Shrike är både mörka och fina. Dessutom har “Mortal Engines” den då filmen släpptes helt okände Regé-Jean Page (som lite mer än ett år senare gjorde stora delar av Netflix prenumerantskara knäsvaga i “Bridgerton”) i en biroll.
 
Om man missade “Mortal Engines” när den kom, eller bara vill se om den (vilket undertecknad tycker att den är värd), så rullar den runt klockan 22:00 på Kanal 9 ikväll. Den finns också att streama på Amazon Prime.
| 31 oktober 2023 05:00 |