Film

Skribent

Alexander Svensson

12 januari 2024 | 07:00

På tv i natt: Storslagen krigsfilm inspirerad av Sam Mendes farfar

En av 2019 års mest imponerande filmer har en oväntat personlig historia.
“1917” är Sam Mendes bidrag till den ständigt växande krigsfilmsgenren. Vi får följa två brittiska soldater under första världskriget, Will Schofield och Tom Blake som lämnar sin skyttegrav för leverera ett viktigt meddelande till en brittisk befälhavare. På vägen måste de korsa ingenmansland, och konfrontera krigets fasor.
 
Sam Mendes, som har filmer som “Skyfall” och “American Beauty” på sitt CV tar med “1917” med tittarna en visuellt spektakulär resa genom första världskrigets miljöer, med alltifrån öppna fält och floder till tunnlar och skyttegravar. Extra häftig blir filmen då den är filmad och ihopklippt så att den till synes bara har ett enda klipp. Man känner på det viset att man verkligen följer Schofield och Blake från första till sista steget på resan.
 
Dean-Charles Chapman, tidigare känd som kung Tommen i "Game of Thrones" har här blivit soldat.
 
Mendes har också en väldigt personlig koppling till “1917”: filmen är baserad på de upplevelser hans farfar Alfred Mendes hade under första världskriget. I likhet med Schofield och Blake var Alfred Mendes en budbärare i skyttegravskriget, något han som gammal man berättade om för Sam.
 
“1917” är inte bara sevärd på grund av fotot, klippningen och verklighetsförankringen, utan även tack vare skådespelet. De unga skådisarna George MacKay (“Captain Fantastic”) och Dean-Charles Chapman (“Game of Thrones”) gör starka insatser i huvudrollerna, och stöttas upp av en enastående ensemble brittiska skådisar: Benedict Cumberbatch, Colin Forth, Andrew Scott, Mark Strong och Richard Madden skymtar alla förbi i olika roller.
 
Benedict Cumberbatch är bara en av många stora skådisar i rollistan.
 
Såhär mitt i filmgalasäsongen kan det också vara värt att påminna om att det regnade priser över “1917” när det begav sig. Den blev nominerad för hela tio Oscars, varav den vann tre, och plockade även hem två Golden Globes och hela sju BAFTAs.
 
Vill du se eller se om en av de senaste årens bästa krigsfilmer så visas “1917” inatt 02:40 på kanal 3. Den finns också att se för prenumeranter på TV4 Play och Viaplay.
| 12 januari 2024 07:00 |