Skribent

MovieZine.se

25 maj 2013 | 11:01

På jakt efter festivalpärlor i Cannes

Shumai Chou från Peace & Love Film Festival ser uppemot sju filmer om dagen.

Den 23 juni kickar Peace & Love Film Festival igång för andra året i rad. Nu är det bara ett par veckor kvar tills programmet släpps - MovieZine kan redan nu avslöja att Sally Potters drama "Ginger & Rosa" och David Gordon Greens komedi "Prince Avalanche" redan är klara för premiär.

Men ännu återstår några platser att fylla i filmprogrammet, och festivalcheferna har åkt från Borlänge till Cannes för att hitta de sista guldkornen.

Där träffade vi programchefen Shumai Chou för att höra mer om hur det går till.

Hur väljer ni ut filmerna som ska visas på festivalen?

- Vi tittar på många filmer från alla möjliga filmfestivaler, som Sundance och Berlinale. Men det är här i Cannes som vi gör klart alla förhandlingar och får de stora titlarna till våra Special Screenings. Jag kan se upp emot sju filmer om dagen, jag kommer kanske inte ihåg alla men de som är riktigt bra fastnar. När vi sedan är säkra på att filmen inte har visats i Sverige, eller är uppbokad av en annan festival, så börjar förhandlingen. Är en filmkopia tillgänglig? Kan skådespelare eller regissör besöka festivalen? Det är tyvärr inte bara att välja och vraka bland de filmer man gillar.

Varför är det så svårt att ta hem de stora tävlingsfilmerna från Cannes?

- Varje land har sina olika sätt att marknadsföra filmerna de köper in. Det finns filmer här inom tävlingssektionen som man aldrig får se om man inte går på en filmfestival. Vi vill visa riktigt bra filmer som är indie eller arthouse, eller som är lovande och gjorda av en regissör på väg upp. Jag väljer filmer som kanske aldrig kommer till Sverige, men där jag känner att regissören kommer att bli någon. Det är alltid en chansning, för man vet aldrig. Men jag är säker på filmerna jag har valt hittills.

Vilka är de bästa du sett hittills i Cannes?

- Jag har sett tolv, och en jag verkligen gillade var Francois Ozons "Jeune et jolie". Visst har den en familjär story, men jag tycker att den höjer Ozon till en ny nivå. Vid något tillfälle i filmen ser man honom som en helt ny person, han har blivit en mästare.

Erik Dalström

Peace & Love Film Festival pågår i år mellan 23-27 juni i Borlänge. Läs mer på Facebook eller besök den officiella sajten »

| 25 maj 2013 11:01 |