Spel

Skribent

Vanja Tomin

4 oktober 2022 | 18:00

"Overwatch" försvinner och "Overwatch 2" blir gratis

Läs mer om allt du behöver veta och vilka ändringar som sker i spelet i samband med övergången.
"Overwatch" har inte fått någon större expansion på flera år, många spelare har tolkat detta som ett positivt tecken på att Blizzard inte ska lägga ner "Overwatch", men samtidigt har många frågetecken har dykt upp nu när det nya "Overwatch 2" släpps.
 
Sett utifrån olika videor så ser spelen väldigt lika ut, och det är snarare en annan affärsmodell som skiljer spelen åt. Blizzard ser ut att ändra hur spelets framtida uppdateringar och intäkter kommer att bli, man går nu över till en "free to play"-modell och släpper de omtvistade lootboxarna.
 
 

När händer det?

 
Servrarna för gamla "Overwatch" stängdes ner igår kväll och spelet är inte längre spelbart. Servrarna för nya "Overwatch 2" ligger uppe och PC-spelare kan ladda ned spelet på förhand redan nu medan de som spelar på konsol får vänta till ikväll kl 18.00 när servrarna kommer online. 
 
Något som är nytt för nya "Overwatch 2" är att alla spelare måste registrera sitt mobilnummer på sitt konto via Battle.net för att kunna spela.
 
 
 

Vilka är förändringarna?

 
"Overwatch 2" är på ytan ungefär detsamma som "Overwatch 1", men med några stora förändringar. Till exempel ändras matcherna från att vara sex-mot-sex till fem-mot-fem. Flera hjältar har också förändrats med nya egenskaper och förmågor.
 
Spelet kommer att vara gratis att spela och Blizzard tar bort allt som kommer i närheten av så kallade "loot boxes", och istället får vi mikrotransaktioner! Spelare kan nu köpa vad de vill från en spelbutik med en ny spelvaluta som heter "Overwatch Coins". Dessa poäng tjänas in genom att göra veckouppgifter eller så kan de också köpas med riktiga pengar.
 
 
Det kommer även ett nytt Battle Pass-system med två nivåer, en gratis och en betald. I Battle Pass kan spelare oftast låsa upp kosmetiska föremål, men nya hjältar kommer också att hamna i gratisversionen, antingen genom framsteg i spelet eller så kan den köpas direkt.
 
Vid lanseringen kommer spelet att ha tre nya hjältar: Sojourn, Junker Queen och Kiriko. De två första är tillgängliga från start för alla, medan Kiriko måste låsas upp för nya spelare.
 

Förstagångsspelare

 
Blizzard har annonserat ett nytt system för de som aldrig har spelat "Overwatch" tidigare. Noviser kommer att placeras i spelets "First Time User Experience", där de måste låsa upp spelets hjältar och lägen genom 100 matcher.
 
Endast 13 av spelets 35 hjältar är upplåsta till att börja med. Det kommer också att finnas begränsningar på spelets chattalternativ tills ett visst antal matcher har spelats för nya spelare. För alla andra spelare måste 50 matcher spelas för att sen kunna spela rankade matcher.
 
Skulle en ny spelare vara i en grupp med erfarna veteraner, så behöver inte den nya spelaren ta sig igenom 100 matcher för att låsa upp allt.
 
 
Large 848fcdb2b762dd8ff68deef6782cc5f0 633abd29a4808c1c08bcd91e ckfngbbtqq5e1663185851635
 
Själva spelupplägget har inte förändrats mycket, men eftersom spelet nu kommer vara gratis att spela, delar Blizzard upp speltiden i nio veckors "säsonger" vardera, och lovar nytt innehåll efter varje säsongs slut. 
 
Dessutom kommer det att finnas ett nytt story mode där spelare ska samarbeta för att besegra datorstyrda fiender.
 
Blizzard lovar också fler spellägen när spelet lämnar Early Access.
 
 
"Overwatch 2" finns ute nu och är tillgänligt på Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Playstation 5, Switch och PC.
 
Ser du fram emot att få spela "Overwatch 2"?
| 4 oktober 2022 18:00 |