Spel

Skribent

Vanja Tomin

31 maj 2022 | 21:30

"Diablo Immortal" lanseras inte i Nederländerna och Belgien på grund av förbud

Spelare i Nederländerna och Belgien kommer inte få spela "Diablo Immortal" när gratisspelet släpps på torsdag, detta på grund av ländernas förbud mot lootboxar.
Förra veckan skrev vi om att "Diablo Immortal" släpps den 2 juni till mobiler och PC. Igår rapporterade gamesindustry.biz att spelet inte kommer kunna släppas i Belgien eller Nederländerna på grund av lootbox-förbud. 
 
Vad är då lootboxar? Jo, det innebär att spelare kan köpa virtuella "lådor" i ett spel för riktiga pengar, dessa lådor innehåller slumpmässiga föremål. I sällsynta fall kan en "låda" innehålla kraftfulla föremål som är mycket eftertraktad, till exempel mer poäng för att att förbättra färdigheter, starkare vapen eller ge högre nivåer.
 
 
Möjligheten att förhandsregistrera sig för "Diablo Immortal" försvann plötsligt i Belgien och Nederländerna, spelet ska helt enkelt inte lanseras där på grund av den nuvarande regleringen för hasardspel i länderna. Både Belgien och Nederländerna har särskilda regler och restriktioner när det kommer till hasardspel, och i detta fall strider lootboxarna i "Diablo Immortal" mot lagen i landet, så om inte restriktionerna ändras kommer spelet inte att lanseras i Belgien och Nederländerna.
 
I Sverige och övriga Skandinavien finns inga restriktioner kring lootboxar inuti spel, men flera aktörer på marknaden har på senare tid uppmärksammat att reglerna kring lootboxar behöver ses över. Många anser att köp av lootboxar helt enkelt är förklädda hasardspel som behöver åldersregleras och som mest hör hemma på ett kasino. 
 
 
Large 6054b379f08259ab10db5ec4c405f394 diablo immortal is expected to launch on android on june 2nd
 
Historiskt har mikrotransaktioner likt dessa använts som en intäktsmodell för utvecklare och utgivare av gratisspel, främst mobilspel, men denna modell har sedan introducerats i större titlar för både PC och konsolmarknaden. Några av de mest kända exemplen inkluderar Blizzard Entertainments "Overwatch", Epic Games "Fortnite", Valves "CS:GO" och Electronic Arts "FIFA"-franchise.
 
En anställd hos Blizzard bekräftar i en diskussionstråd på forumet reddit.com att spelare i de två länderna inte kommer att kunna ladda ner spelet på grund av nämnda restriktioner. Den anställde förklarar: "Lootboxarna i spelet strider mot lagen i ditt land, så om inte spelbegränsningarna ändras kommer spelet inte att släppas i Belgien eller Nederländerna". Inlägget fortsätter med att säga: "Om du lyckas köra spelet ändå, kan jag inte garantera att du inte kommer att bli bannad för det."
 
Tycker du det är bra eller dåligt med köp inuti spel? 
| 31 maj 2022 21:30 |