Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 juli 2018 | 23:15

Oväntat val av showrunners till superdyra "Sagan om Ringen"-serien

Amazon Studios har äntligen avslöjat namnen på de två showrunners som ska leda världens hittills dyraste tv-serie någonsin; J.D. Payne och Patrick McKay.
1 miljard dollar, eller cirka 8 miljarder kronor, förväntas den kommande "Sagan om Ringen"-serien att kosta Amazon. Det inkluderar visserligen kostnaden för hela fem säsonger samt de svindyra (250 miljoner dollar) rättigheterna till att ens få använda J.R.R. Tolkiens påhittade värld av ikoniska karaktärer.
 
Det har därför varit väldigt intressant att se vem, eller vilka, som skulle få axla det enorma ansvaret under de kommande årens produktion. Skulle Amazon välja att köra på någon välkänd och hyllad manusförfattare - eller göra som HBO gjorde med "Game of Thrones" och välja två mer okända, men hårt arbetande, manusförfattare?
 
Under lördagens framträdande vid Television Critics Associations-sommarpressturné, var det Amazon Studios och den nya programchefen Jennifer Salkes tur att presentera sina kommande satsningar. Enligt THR, som befann sig på plats, var en av Salkes största avslöjanden att de nu äntligen hade hittat sina showrunners.
 
J.D. Payne och Patrick McKay är väl själva definitionen av ett oväntat val. Jag skulle nog vilja påstå att ingen, som inte haft insyn i processen, hade kunnat gissa sig fram till de båda vännerna. De träffades redan på Junior High School och har hållit ihop i mer än tjugo års tid. Mest kända är de för att ha skrivit den ännu outgivna "Star Trek 4" åt J.J. Abrams.
 

J.D. Payne och Patrick McKay
 
Även om namnen i sig är oväntade lär det onekligen ha legat ett gedigen process bakom valet av showrunners. Särskilt med tanke på det enorma ansvaret som kommer med en produktion av den här skalan. Förhoppningsvis har de pitchat en riktigt intressant "Sagan om Ringen"-historia för Amazon. Faktumet att de är två, istället för en ensam showrunner, som kan dela på ansvaret och att de har klarat av att arbeta tillsammans i tjugo års tid utan att ha tröttnat på varandra bådar också gott.
 
Amazon Studios förhoppning är att ha den första säsongen klar för premiär senast år 2021.
 
Vad tycker du? Hade du hellre sett någon mer rutinerad showrunner ta sig an projektet - eller kan Payne och McKay bli en grym lösning?
| 28 juli 2018 23:15 |