Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 januari 2023 | 09:00

Otippad Oscarsnominering väcker kontrovers. Hur gick det här till?

Akademin ska nu utreda hur en film som ingen hört talas om kunde bli nominerad.
När Oscarsnomineringarna släpptes i tisdags var det några som hajade till. Ett oväntat namn bland de nominerade till Bästa kvinnliga huvudroll var den brittiska skådespelerskan Andrea Riseborough för dramafilmen "To Leslie".
 
Hennes nominering har nu väckt något av en storm i amerikanska filmmedier, där bland andra Variety ifrågasätter om allt har gått rätt till bakom kulisserna.
 
Ett exempel är detta (nu raderade) Instagram-inlägg där filmens officiella sida citerar en recension: "Hur mycket jag än älskade Cate Blanchett i Tár så stod kameleonlika Andrea Riseborough för min favoritprestation i år". (Att nämna konkurrerande nomineringar som en del av sin kampanj är strikt förbjudet.)
 
 
Nu lovar Akademin att "utreda procedurer kring kampanjer". Man nämner inte "To Leslie" specifikt, men flera branschtidningar pekar mot den relativt okända och smala filmen som lyckades bli nominerad över förhandsfavoriter som "The Woman King" med Viola Davis. Eller Danielle Deadwyler för "Till"?
 
Sajten Puck går ett steg längre och antyder att svarta skådespelerskor blev snuvade när vita filmstjärnor håller varann om ryggen.
 
 

Kan bli diskad för "aggressiva metoder"

 
Ryktet säger att Riseborough kan bli diskad om Akademin upptäcker att tvivelaktiga övertalningsmetoder har förekommit. Källor menar att filmskaparna har använt "aggressiva metoder" i sin kampanj.
 
Deadline går mot strömmen, och kontrar med att "To Leslie" har spelat helt enligt reglerna. Och det är värt att komma ihåg att den verklighetsbaserade filmen, om än väldigt smal och anonym just nu, har blivit tokhyllad i sociala medier av stjärnor som Cate Blanchett och Kate Winslet. När filmen visades på Stockholms filmfestival kom den 2:a bland publikens favoriter.
 
Kanske är det så att inte alla filmer behöver ösa in miljontals dollar på kampanjer för att få en Oscarsnominering. Tänk om... det faktiskt räcker med en riktigt stark och minnesvärd prestation för att nå igenom bruset? Det vore ändå ett hoppfullt budskap från Hollywood.
 
 
"To Leslie" handlar om en ensamstående, alkoholiserad Texasmorsa som vinner storkovan på lotteri, och spenderar pengarna lika fort. Flera år senare försöker hon bygga upp sitt liv på nytt och hitta försoning.
 
Michael Morris (känd för tv-serier som "Better Call Saul") har regisserat. Filmen gick upp i USA i oktober och har spelat in föga imponerande 27 000 dollar.
 
Den 10 februari blir det svensk biopremiär.
| 28 januari 2023 09:00 |