Serie

Skribent

MovieZine

30 november 2023 | 17:00

Ossian är näste Skarsgård i rampljuset - gör huvudrollen i julkalendern "Trolltider"

Håll ett öga på trollet Love i årets julkalender på SVT. 14-årige Ossian kan bli vår nästa Hollywoodstjärna.
Det finns 23 skådespelande bröder i Skarsgård-klanen. 47 av dem har slagit igenom i Hollywood. 95 nya syskon producerades av Stellan med hustru bara det senaste halvåret. Detta är, mer eller mindre, obestridlig fakta.
 
Och nu när vi är välbekanta med Alex, Bill, Gustaf och Valter är det dags att lära känna näste Skarsgård. Hans namn är Ossian Skarsgård, han är 14 år gammal - och han kommer dra miljonpublik till SVT hela vägen fram till jul.
 
Large 0ad1f688c748070eaa5c478a1763983e svt julkalenderntrolltiderleg 2023 e00 135c
 
Vem är då Ossian? Han är en av åtta ungar i den omskrivna familjen. De sex äldre syskonen har en annan mamma (My Skarsgård) medan han och lillebror Kolbjörn, född 2012, kommer från Stellan Skarsgårds äktenskap nuvarande med Megan Everett.
 
Skådespelardebuten kom redan år 2017, i en film med Glenn Close och Jonathan Pryce. Svenske Björn Runge regisserade dramat ”The Wife” som utspelas i Stockholm, och behövde låna en ung röst till en kort scen.
 
Ossian fick stå framför kameran för första gången i filmen ”Bränn alla mina brev” (2022). Bill Skarsgård spelade en av huvudrollerna. Ossians rollfigur var däremot en ung Ale Schulman (spelad i vuxen ålder av Sverrir Gudnason). Förvirrande? Se filmen, det klarnar. Den är också rätt bra.
 
Large 0ad1f688c748070eaa5c478a1763983e svt julkalenderntrolltiderleg 2023 e00 540a
 

Huvudrollen i årets julkalender ”Trolltider”

 
Nu kommer det riktiga eldprovet: en stor roll i årets julkalender, ”Trolltider - legenden om Bergatrollet”. Här ser vi Ossian Skarsgård i rollen som Love, ett nyfiket litet troll som spanar på människorna och speciellt jämnåriga flickan Saga (Matilda Gross). Snart behöver han hennes hjälp för att återfinna en magisk bärnsten.
 
– Det är en historia om vänskap, att man inte ska vara rädda för varandra. Att man ska våga samarbeta och allt blir bäst tillsammans, berättar Matilda Gross för SvD.
 
 
Loves bäste vän Kotte spelas av Malte Gårdinger och hans pappa är Kjell Bergqvist. Den sistnämnde spelar den tjurige ”maktmästaten” Gorm, och gör även han debut i en julkalender:
 
– Egentligen så säger ju namnet Gorm en hel del. Han är ganska gormig. Nu har jag kanske försökt att variera det lite för att det kan bli ganska tråkigt att göra en roll som bara är gormig i varenda jävla replik och sedan mot slutet så blir han en ganska snäll farbror, säger Bergqvist till TT.
 
 
Vad Ossian Skarsgård gör härnäst får framtiden utvisa. Det finns onekligen talang i blodet, och om han väljer att satsa på skådespeleriet tror vi på en strålande karriär framöver.
| 30 november 2023 17:00 |