Skribent

Alexander Dunerfors

4 mars 2014 | 17:01

Oscarsgalan blev den mest sedda på 10 år

43 miljoner amerikaner zappade in när Matthew McConaughey och "Frost" tog hem Oscars.

Säga vad man vill om Oscarsgalan - det hör nästan till att klaga på lågt tempo och förutsägbara vinnare. Ändå sitter vi där år efter år och hinkar kaffe för att hålla oss vakna genom natten. Det var vi dock långt ifrån ensamma om: i USA uppmättes en publik på 43 miljoner. Det är den högsta tittarsiffran som galan haft på tio år.

Något färre blir det naturligtvis i Sverige, men enligt MMS.se följde 30.000 tappra filmälskare helgens sändning i Kanal 9. Kanalens presschef Dan Panas säger till MovieZine:

- Antalet passionerade filmälskare som är beredda att offra sin sömn för att följa galan genom hela natten är ganska jämn år från år, men har generellt varit något högre när Filip & Fredrik varit kommentatorer. Under de senaste fem åren har totalsiffran legat runt 30 000 - 40 000 tittare - och så även i år - men med ett lysande undantag 2012 när Billy Crystal gjorde storstilad comeback som ciceron och Filip & Fredrik tog hand om de svanska kommentarerna. Totalsiffran landade på 51 000 tittare det året.

Med eller utan Filip och Fredrik känns det rimligt att galan återvänder på samma tid och i samma kanal även nästa år.

Samtidigt har man räknat till närmare 15 miljoner tweets på Oscarstema världen över. Vi slår vad om att 2-3 av dessa miljoner handlade om Ellen DeGeneres episka selfie.

Kolla in The Playlist som har fler spännande siffror kring årets gala.

| 4 mars 2014 17:01 |