Film

Skribent

Viktor Eriksson

25 januari 2024 | 13:30

“Oppenheimer” får till sist en kontroversiell premiär i Japan

Filmen handlar om utvecklingen av atombomben som användes för att bomba de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki.
Distributören Bitter End meddelar nu att Christopher Nolans biopic “Oppenheimer” till sist kommer att få premiär i Japan den 29 mars, rapporterar Variety. Filmen hade på de flesta håll sin premiär i juli 2023 men filmbolaget Universals vanliga distributör i Japan, Toho-Towa, valde att inte släppa den på grund av att den var för kontroversiell.
 
“Oppenheimer” handlar om den amerikanska teoretiska fysikern Robert Oppenheimer som ledde utvecklingen av atombomben. Bomben användes sedan 1945 för att bomba de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget, vilket dödade hundratusentals människor. Även utanför Japan har filmen fått kritik just för hur den skildrar bombningen av Hiroshima och Nagasaki.
 
“Efter att ha sett filmen känner vi att Christopher Nolan har skapat en singulär cinematisk upplevelse som överträffar traditionellt historieberättande och som måste ses på vita duken. Vi välkomnar publiken att se filmen med sina egna ögon när det kommer till Japan”, skriver filmens distributör Bitter End.
 
Hur tycker du "Oppenheimer" hanterade skildringen av bombningen av Hiroshima och Nagasaki? 
| 25 januari 2024 13:30 |