Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

5 november 2023 | 15:10

Mänskligheten går under jorden i lovande trailer till turkisk sci-fi

Sci-fi från Turkiet hör inte till vanligheterna. Men den bunkerbaserade "Once Upon a Time in the Future: 2121" är värd att prata om av fler anledningar.
Vad som gör att "Once Upon a Time in the Future: 2121" sticker ut lite extra är dels att det är första gången en kvinna gör en science fiction-film i Turkiet, dels för att filmen är ekologiskt hållbar. Det sistnämnda går hand i hand med filmens handling.
 
"Once Upon a Time in the Future: 2121" utspelas i en framtid där klimatkris och svält gjort vår planet obeboelig. Överlevare har bildat kolonier och flyttat ner under jorden. På grund av matbrist och för att hålla befolkningen nere, finns lagar som säger äldre generationer måste förstöras för att nya liv ska tillåtas. Vuxna dödas för att barn ska födas. Vi får följa en familj vars liv förändras när en ny bäbis är på väg.
 
Personligen blir jag väldigt nyfiken. Trailern ser lovande ut, och såväl handlingen som visuella stilen ser ut att på bästa sätt inspireras av både klassisk scifi och mer moderna lågbudgethistorier. 
 
Förutom att det är den första turkiska scifi-långfilmen gjord av en kvinna, så är det Serpil Altins regidebut. Hon har också skrivit manus tillsammans med Korhan Ugur. Filmen vann pris som bästa film på London Sci-Fi Film Fest tidigare i år.
 
"Once Upon a Time in the Future: 2121" har redan hunnit göra en runda i de internationella festivalkretsarna. När, hur och om den hittar till gamla Svedala får framtiden utvisa.
 
| 5 november 2023 15:10 |