Film

Skribent

Jake Bolin

2 juni 2014 | 20:01

On location på Island

Vi tittar närmare på vad som lockar regissörer som Ridley Scott, Darren Aronofsky och Ben Stiller till Island.

När inspelningen av en större Hollywood-produktion som "The Secret Life of Walter Mitty" förläggs till Island påverkas den inhemska ekonomin markant. Med fiske och turism som främsta exportvaror är öns säregna geografi ett trumfkort som marknadsförs stenhårt av turistindustrin; varje gång det distinkta vulkanlandskapet syns på film lockar man till sig nya besökare.

I ett land med drygt trehundratusen invånare är samproduktioner med andra länder oftast en förutsättning för att det ska bli några långfilmer gjorda överhuvudtaget. Det är lätt att förstå hur en finansiär i annat fall skulle känna sig ovillig att rulla tärningen inför en sådan minimal marknad. Ändå produceras det fem, sex långfilmer om året på Island, vars filmindustri därmed är blomstrande sett till folkmängden.

Den unika naturen är en tacksam projektionsyta för filmillusioner av de mest skilda slag, från månlandskap och förhistoriska lavaslätter till mera jordbundna platser som Tibet och Grönland. I "The Secret Life of Walter Mitty" kunde Ben Stiller låta handlingen utspela sig i båda dessa länder, fast allt egentligen spelades in på Island. Hinrik Ólafsson var location manager åt Stiller under produktionen, och har tidigare arbetat i samma kapacitet åt Ridley Scott inför dennes rymdthriller "Prometheus".

- Det speciella med Island är just att landskapet är så omväxlande. Här finns mycket mer än vulkaner och glaciärer. En del regissörer blir väldigt överraskade av detta, att man kan skapa illusionen av så många olika miljöer här.

Ett sådant rykte sprids gärna mellan kollegor i filmbranschen.

- När Darren Aronofsky skulle spela in "Noah" var det faktiskt Ridley Scott som tipsade honom om Island - Aronofsky hade dittills tänkt förlita sig på CGI i betydligt högre utsträckning. Så han blev mycket glad.

Islands attraktionskraft som inspelningsplats är inget nytt, men de senaste åren har rekordmånga prestigefyllda produktioner letat sig hit för att dupera biobesökarna och HBO-prenumeranterna."Game of Thrones, "Prometheus" och just "The Secret Life of Walter Mitty" är alla exempel på breda kommersiella produktioner som exponerar landet för en stor publik.

Även mindre filmprojekt, som svenska "Hemma" med Moa Gammel och Simon J. Berger, kan tjäna på att flytta över inspelningen hit. I det senare fallet var det landets fördelaktiga skattelättnader som låg till grund för beslutet, handlingen "utspelas" i Sverige och har ingenting med Island att göra överhuvudtaget. Med hjälp av rekvisita som svenska vägmärken och registreringsplåtar är det svårt att märka skillnad.

Skådespelaren Ólafur Darri Ólafsson gör den melankoliske och ölindränkta helikopterpiloten i "The Secret Life of Walter Mitty", och sågs senast i "True Detective". Han menar att Islands status som inspelningsplats fortsätter att växa. Betydelsen för den inhemska filmindustrin går knappast att underskatta.

- Bortsett från arbetstillfällen och annat så har hela den logistiska biten, som inte alltid har varit den enklaste på Island, förbättrats avsevärt. Ta bara en sådan sak som att vi nu har avancerad filmutrustning, året runt, i lager här på ön. Förut var varje enskild produktion tvungen att släpa med sig det de skulle ha, nu kan man istället hyra på plats.

Både Hinrik Ólafsson och Ólafur Darri Ólafsson blir smått lyriska när Ben Stiller kommer på tal. Hollywoodstjärnan ska ha kombinerat en ödmjuk personlighet med ett sällan skådat driv. Darri Ólafsson blev god vän med Stiller.

- En sak som var oerhört intressant att se var hur han växlade mellan sina roller. Han var ju många gånger tvungen att diskutera en och samma scen både som skådespelare och regissör. Det behöver ju inte vara det lättaste. Men när man pratade som skådisar med varandra var han inkännande och helt fokuserad på den biten, han lät så långt det var möjligt inte någon av rollerna inkräkta på den andra.

Ville man testa något som inte stod i manus så var han uppmuntrande och entusiastisk.

- Ben dricker ju hela tiden någon sorts grön hälsoshake, minns Hinrik Ólafsson. Han har en enorm energi och är fullkomligt orädd, till exempel när det gäller saker som att kasta sig ut från en helikopter och landa i iskallt vatten, he-he. En imponerande arbetsmoral, som givetvis är helt avgörande när man arbetar med projekt av den här storleken.

Att ha växt upp på Island sätter spår i karaktären, menar Ólafur Darri Ólafsson. Medvetenheten om att höra till en så pass liten befolkning och kärleken till naturen är den gemensamma nämnaren. Själv är han alltid glad att återvända hem efter en inspelning i USA eller Europa.

- För mig handlar det mycket om att Island verkligen fortfarande är vilt, ur vissa aspekter. Det är otämjd natur. Du kan inte komma hit som turist och bara ställa bilen på måfå någonstans och sedan knalla iväg på känsla - vill det sig illa kan du ju få gå i tre dagar utan att stöta på en människa, ha-ha.

"The Secret Life of Walter Mitty" finns nu på Blu-ray, DVD och digitalt.

| 2 juni 2014 20:01 |