STAR WARS CELEBRATION 2017

Skribent

Alexander Kardelo

15 april 2017 | 21:00

Imperiet blir hjältarna i ”Star Wars Battlefront II” - se första trailern

Lucasfilm samarbetar med tre spelstudios för att utforska vad som hände mellan ”Jedins återkomst” och ”The Force Awakens” - allt ur Imperiets vinkel.
Lockas du av den mörka sidan? Har Darth Vader alltid känts som en mer fascinerande karaktär än Han Solo?

Vid sidan av ”Star Wars”-filmerna, som fokuserat lite väl hårt på godhjärtade rebeller, kommer snart ”Star Wars Battlefront II” och slår ett slag för Imperiet och dess okända hjältar. Under Star Wars Celebration i Orlando fick vi en första presentation av det kommande spelet, med representanter från Lucasfilm och spelstudiona Dice och Motive på plats.

Jag erkänner: något galet Star Wars-fan har jag aldrig varit. Jag har förstås sett filmerna ett antal gånger och jag ”uppskattar" hela fenomenet mer än omfamnar det. Samtidigt har jag senaste åren spenderat hundratals timmar på planeten Hoth och i Jabbas palats - kort sagt helsåld på ”Star Wars Battlefront”. Att få möjligheten att utkämpa ikoniska slag som Darth Vader eller Han Solo har visat sig betydligt roligare än jag kunde ana.

Mina förväntningar på uppföljaren är därmed höga, och man har uppenbarligen lyssnat på spelarna och fansen. Det är inte längre bara ett multiplayer-spel (även om den biten naturligtvis blir större) utan också en hjältes resa med en spännande story som grund.

Till uppföljaren jobbar Dice ihop med två andra studios - Motive och Criterion. Lucasfilm övervakar processen för att se till att spelet blir en del av det man kallar Star Wars canon - alltså en officiell berättelse från en galax långt, långt borta.
 
Large 1476f5a4f94a9c868a5210e53a3b57f7 se3
 

Storyn fyller i luckorna innan "The Force Awakens"

 
Mark Thompson, game director på Motive, ansvarar för storyn i spelet:

- Rebellernas hjältar är inte bara jedi-riddarna men också soldaterna på slagfältet. På samma sätt ville vi ge Imperiet hjältar. Vilka var elitsoldaterna som satte skräck i rebellerna? Vilka inspirerade nya generationer till att ansluta sig till att strida för Imperiet? Vilka var elitpiloterna som barnen såg upp till? Vilka var ansiktena på Imperiets propaganda-posters? Deras historier har inte berättats, förrän nu.

Tidsmässigt utspelar sig ”Star Wars Battlefront II” under åren efter ”Jedins återkomst”. Där finns en mörk och outforskad period på 30 år. Vad hände egentligen från att Dödsstjärnan 2 sprängdes och innan ”The Force Awakens”?

- Vi tänkte på hur explosionen av Dödsstjärnan 2 ses som en seger, det firades stort på Endor. Vi ville visa det ur Imperiet-soldaternas synvinkel, visa det som ett nederlag, men också något som ger dem styrka och stärker deras tro. Att förstå hur någon kan se det och vilja hämnas. Stormtroopers ser upp i skyn, de ser Dödsstjärnan explodera och vill se rebellerna dö.
 
Large 1476f5a4f94a9c868a5210e53a3b57f7 sw5
 

En ny hjältinna tar plats i galaxen

 
Huvudpersonen är Iden Versio, en elitsoldat som slåss med Inferno Squad - en specialstyrka för alla syften. Hon kan slåss på frontlinjen, sabotera för fienden men är också en grym pilot som när som helst kan hoppa in i en TIE Fighter och dra iväg.

Steve Blank, creative executive på Lucasfilm, ser Iden som nästa Star Wars-hjältinna i spåren av Leia, Rey och Jyn Erso.

- Iden kommer att ses som en heroisk karaktär. Hon kommer från en annan bakgrund än vad vi har sett tidigare, men vi känner ändå igen var hon kommer från, vem hon är och vad hon betyder för andra. Det är en annan twist, men hon är likväl en hjälte.
 
Large 1476f5a4f94a9c868a5210e53a3b57f7 sw4
 

Slåss och kämpa i alla tidsepoker

 
Multiplayerläget är tillbaka och större än någonsin. Medan ”Star Wars Battlefront” i huvudsak lånade miljöer och karaktärer från originaltrilogin, kommer ”Battlefront II” att öppna upp och inkludera både prequel-filmerna och ”The Force Awakens”.

I multiplayer-läget kan spelarna alltså hamna mitt i kriget i ”Episod II: Klonerna anfaller”, men får också chansen att möta (eller spela som) Rey, Kylo Ren, Luke, Yoda eller Darth Maul.

Bernd Diemer, Creative director på Dice, förklarar:

- Det finns väl ingen bättre tid än nu, 40-årsjubileet, för att inkludera alla tidsepoker från filmerna? Det här är så spännande för oss alla. Mina första ”Star Wars”-upplevelser var med originaltrilogin, medan andra kanske haft prequel-filmerna som sin inkörsport. Vi ville skapa något som ger tillgång till hela det universumet med alla planeter, vapen, skepp och gadgets.
 
 
”Star Wars Battlefront II” släpps den 17 november 2017 till Playstation 4.
| 15 april 2017 21:00 |