Film

Skribent

Mats Karlsson

27 juli 2010 | 18:06

Nybörjarkurs i trollerikonst

Lagom till biopremiären av "Trollkarlens lärling" presenterar MovieZine en liten guide i den ädla trollerikonsten.

I "Trollkarlens lärling" spelar Jay Baruchel en ung fysikstudent, Dave Stutler, som upptäcker att han inte bara är släkt med Merlin, den störste trollkarlen som överhuvudtaget har levat, utan också att han själv måste gå en snabbkurs i trollkonst för att rädda världen från att omedelbart förstöras.

Som tur är för Dave (och världen), har han en perfekt lärare i form av Balthazar Blake, som spelas av Nicolas Cage. Balthazar är magimästare och har de senaste tusen åren letat efter den rätta lärlingen, och han är expert på diverse coola saker, bl.a. trollformler för tyngdkraftsinversion, som får offren att flyga upp genom taket, och telekinetik, som är förmågan att flytta saker enbart med tankekraft. Vem skulle inte vilja kunna flytta på föremål utan att behöva resa sig från soffan eller gå upp ur sängen? Tyvärr har de flesta presumtiva trollkarlar inte någon egen Balthazar Blake som de kan lära sig grunderna av. Inga problem! Vi kanske inte själva precis är experter på tyngdkraftsinversion eller telekinetik, men du kan i alla fall börja din praktik som trollkarlens lärling med vår nybörjarkurs i trollkonst, som täcker allt från att välja rätt trollstav till att kasta din egen magiska cirkel.

Visste du?

Du kanske inte precis kan rädda New York, men du kan i alla fall impa på kompisarna med att tala om att "Trollkarlens lärling" heter "The Sorcerer's Apprentice" på engelska och att "sorcerer" kommer från latinska "sortarius", som betyder "en som påverkar ödet".  

Ta det lugnt

Trollkarlar använder sin makt till allt från att ändra sin fysiska form (något som kallas formväxling) till att ta bort vårtor, bli osynliga, fördriva onda andar, framkalla positiv energi eller att kontakta de döda [se "nekromantik" nedan]. Som du kommer att se i "Trollkarlens lärling", kan överambitiösa nybörjare råka väldigt illa ut. Börja med snälla trollerier, som att bringa tur till dina vänner, eller sådana magiska trix som man brukar se på trollerishower, t ex trolla bort mynt (men inte såga itu någon!).

Klädsel

Av tradition har trollkarlar haft lång, fladdrande slängkappa och spetsig hatt (tänk på Merlin). Balthazar Blake har valt en modernare gotisk look, med en nästan fotsid läderrock och något som Dave kallar "gammelmansskor". Dave själv gillar gympaskor och sweatshirt, och det är ett bra val för nybörjarmagiker. Spetsiga hattar sticker antagligen av för mycket för att passa i skolan eller på gatan eller på grillfest med kompisar.

Spådomskonst

"Spådomskonst" är ett samlingsbegrepp för olika slags metoder för att se in i framtiden eller det okända. Astrologi, kristallkulor, och siande, som ofta utövas med hjälp av tarotkort eller kanske kaffesump, är de bäst kända spådomsmetoderna. Det finns också "geomantik" (att se in i framtiden genom att kasta jord på marken och tolka de uppkomna linjerna och formerna), "hydromantik" (att studera vattnets mönster och rörelser) och "pyromantik' (att studera former och mönster i eld och brasor). Den allra märkligaste metoden måste vara "skapulimantik": att se in i framtiden med hjälp av små sprickor i skulderblad från djur.

Trollformler

Trollformler kan vara korta, som ett enda ord på ett av de antika språken latin, grekiska eller hebreiska, eller ett påhittat ord som inte betyder någonting för andra än trollkarlar och deras inre krets. Den allra mest kända trollformeln är antagligen "abrakadabra". Idag används den av trollkarlar som uppträder i trollerishower, men ordet går tillbaka nära 2000 år i tiden och ansågs förr kunna bota sjukdomar.

Att bli osynlig

Många trollformler hamnar i kategorin "psykologisk magi" och är till för att få människor att göra vad trollkarlen eller den som anlitat trollkarlen vill: kärlekstrollformler är ett klassiskt exempel. "Illusionsmagi" är t.ex. att uttala en trollformel för att skapa imponerande visuella effekter: ett svärd som verkar hänga ovanför någons huvud eller en klocka med visare som går runt runt. Trollkarlar använder också illusionsmagi för att göra sig osynliga, vilket ju kan vara ganska praktiskt ibland.

Kristallkulor

Kristallkulor, som kan vara av kristall eller vanligt glas, har länge använts för att få reda på händelser i det förflutna, i nuet eller i framtiden.  Det sägs att kristall har använts i det syftet redan av de forna druiderna på de brittiska öarna. 

Symboler

Alla trollkarlar med självkänsla måsta vara expert på magiska symboler som de kan använda för att skydda sig eller öka sina magiska krafter. De mest kända är pentagrammet (en femuddig stjärna) eller pentaklet (en ring som innesluter en femuddig stjärna). Sådana symboler kan ritas på marken eller fästas på trollkarlens slängkappa eller hatt.

Magiska cirklar

En magisk cirkel är en ring som ritas upp på marken med krita eller salt för att markera ett område som ska användas vid en magisk ceremoni. Den sägs skydda dem som befinner sig inom den från onda krafter och märks ofta ut med symboler som stearinljus, som ska symbolisera de fyra väderstrecken och de fyra elementen jord (i norr), luft (i öst), vatten (i väst), och eld (i söder). Vart och ett av de fyra elementen sammanknippas också med en särskild färg: rött för eld, blått för vatten, gult för luft och grönt för jord. Säg aldrig att du "ritar en magisk cirkel". Riktiga trollkarlar säger att de "slår en magisk cirkel".

Trollstavar

Trollstavar kan vara gjorda av trä, metall eller sten, och t.o.m. av glas eller elfenben (även om man nuförtiden väl knappast kan tänka sig en miljömedveten trollkarl som vill ha en av elfenben). Moderna trollkarlar och häxor kallas wiccaner och använder trollstavar för att kanalisera energi som ett medel både för att bota sjuka och för att uttala besvärjelser. Du kan tillverka en egen trollstav genom att skära dig en från ett träd, helst en ek eller en hasselbuske.  Du kan också köpa en trollstav online, även om det väl är någonting som Balthazar Blake skulle ogilla.

Nekromantik

Vi är ganska säkra på att Balthazar inte heller skulle vara så förtjust i "nekromantik". Det är när man framkallar de dödas andar, antingen för att få veta mer om händelser i det förflutna eller i framtiden eller för att få hjälp att nå ett visst mål.

Den gyllene regeln

Alla trollkarlar, även Balthazar Blake, måste alltid använda sina krafter för goda syften, men Balthazar påpekar för Dave att trollkonst faktiskt är väldigt roligt också. Om du jobbar med det, kan du också kanske en dag rädda världen eller i alla fall ha kul en eftermiddag med att göra dig osynlig.

Precis som i ett trollslag dyker "Trollkarlens lärling" upp på en bio nära dig på onsdag 28 juli.

| 27 juli 2010 18:06 |