Film

Skribent

Kim Nilsson

26 oktober 2010 | 16:49

Nya Zeeland protesterar mot flytt av "The Hobbit"

Den omtalade filmen skapar starka känslor både i filmvärlden och hos befolkningen på Nya Zeeland. Massprotester har brutit ut mot det eventuella beslutet att flytta produktionen till ett annat land.

När pampar från Warner Brothers landade på ön under måndagen möttes de av tusentals människor som demonstrerade för att behålla produktionen av "The Hobbit" i landet, skriver Variety. Efter facktvister, regiavhoppp och enorma finansiella problem återstår nu en kamp om var filmen ska spelas in.

Regissören Peter Jackson, själv nyazeeländare, har efter de fackliga striderna hotat om att flytta produktionen vilket även filmbolaget överväger. Detta skulle i så fall vara ett stort bakslag för både arbetstillfällen och turism för Nya Zeeland som dragit enorm fördel av att "Sagan om Ringen"-filmerna gjorts på hemmaplan. Jackson deltog inte själv i demonstrationen men en av hans närmaste medarbetare läste upp ett kritiskt uttalande mot hur Australiens fackförbund, som samarbetar med Nya Zeelands, har agerat.

| 26 oktober 2010 16:49 |