Film

Skribent

Veronica Wiklöf

24 maj 2021 | 10:40

Nya "Spiral" med Chris Rock drar "Saw" över miljardstrecket

17 år efter att den första filmen släpptes har "Spiral" nu skjutit upp serien till 1 miljard dollar i intäkter. Milstolpen nåddes i helgen efter filmens andra vecka i biosalongerna i USA.
Filmen "Spiral" fortsätter arvet efter "Saw"-filmerna, nu med komikern Chris Rock, Samuel L. Jackson och Max Minghella i huvudrollerna. I helgen drog den in 4,5 miljoner dollar i USA och 2,6 miljoner dollar från utländska marknaden. Därmed sköts hela franchisen upp över miljardstrecket.
 
Globalt har filmen efter sin andra helg i biograferna dragit in 22,5 miljoner dollar. David Spitz, ordförande för Lionsgates nationella distribution, var snabb med att gratulera "Spiral"-skaparna.

- Vi gratulerar våra vänner på Twisted Pictures och alla dess filmskapare och stjärnor som har varit en del av Saw-arvet, säger han, Genom åren har våra partners varit innovativa, kreativa och öppna för nya idéer när de har närt en mikrobudgetfilm till ett kulturellt fenomen värt över en miljard dollar.
 
Franchisen började 2003 som en kortfilm, skaparna James Wan och Leigh Whannell pitchade kortfilmen för Lionsgate för att visuellt visa sitt koncept. Kortfilmen visade Cary Elwes och Leigh Whannell som de senaste offren för seriemördaren Jigsaw som straffar de som inte är tacksamma för det de har i livet. Han utsätter sina offer för "lekar" som inte sällan slutar i att offren måste stympa sina kroppar för att undvika en brutal död.

Den första "Saw"-filmen hade en mycket låg budget och drog in 103 miljoner dollar. Succén bidrog till att Lionsgate släppte en ny film i serien varje år fram till 2010. Den sjätte filmen i franchisen var den som drog in minst och serien slutade året därpå med filmen "Saw 3D". 2017 släpptes filmen "Jigsaw", den åttonde i serien, som utspelar sig under en utredning av flera mord som passar in på Jigsaws mönster.
 
 
Chris Rock är även producent för "Spiral" som pitchade spinoff-filmen för de exekutiva producenterna på Lionsgate. Filmen har en ny mördare med nya motiv och mål.

Seriens skapare Wan och Whannell har kunnat använda "Saw" som avstamp för sina väldigt framgångsrika karriärer. De har båda även skapat skräckfilmer som "Insidious". Wan har varit delaktig i den framgångsrika DC- filmen "Aquaman" (2018) som har dragit in 1,14 miljarder dollar världen över. Whannell har fått hyllningar för sitt återskapar av skräck-klassikern "The Invisible Man".
 
"Spiral: From the Legacy of Saw" får svensk biopremiär på fredag, 28 maj.
| 24 maj 2021 10:40 |