Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 april 2024 | 12:30

SVT Play har just släppt 13 nya filmer - missa inte "en ruggigt bra western"!

Russell Crowe och Christian Bale är en njutning att se i James Mangolds westernrulle från 2007.
Helgen är här, och SVT Play laddar upp som vanligt med en mängd nya långfilmer i utbudet. Från Jan Troells kontroversiella ”Il Capitano” (1991) till Oscarsbelönade äktenskapsdramat ”Nader och Simin - en separation” (2011). Den sistnämnda filmens stjärna, iranske Payman Maadi, medverkar också i svenska ”Motståndaren” som släpptes på Play häromveckan.
 
Är western din grej, med pistoldueller i gryningen och sammanbitna sheriffer? Jag erkänner, det här är inte min favoritgenre, men ”3:10 to Yuma” är en så pass grym film att den kan omvandla även en skeptiker.
 
Det skadar förstås inte att James Mangold står för regin. Mannen bakom ”Cop Land” och ”Logan” (vi talar inte om senaste ”Indiana Jones”-filmen, okej?) vet hur man gör film om hårda dystra snubbar. Det här är nyinspelningen på en av hans western-favoriter från 1950-talet, och räknas till en av vår tids mer lyckade remakes.
 
Russell Crowe spelar banditen Wade som blir tillfångatagen efter ett rån. Christian Bale är ranchägaren Evans som ska överlämna honom till rättvisan. Det är ett farligt jobb då Wades gäng har andra planer.
 
Large 6ecaf6c92f568a4c8318fdcc775acb8e yuma1
 
”Regissören James Mangold har gjort en otrolig westernrulle, oförskämt perfekt anpassad till dagens moderna publik” skrev MovieZines recensent Mats Karlsson vid premiären 2007. ”Bale och Crowe gör båda ruggigt bra rollprestationer, men Crowe är dock det starkare kortet. Han gör en karismatisk och oförglömlig Ben Wade och varje scen med honom är en ren njutning att se.”
 
Missa inte ”3:10 to Yuma” som finns att streama gratis på SVT Play fram till den 26 maj.
 

13 nytillkomna filmer på SVT Play

 
● 3:10 to Yuma
● Baby Done
● Black Jack
● Det regnar alltid i Provence
● Il Capitano
● Katharina Blums förlorade heder
● Laura
● Med glorian på sned
● Nader och Simin - en separation
● Sunburned
● The Land Girls
● Vandring med månen
● While We're Young
 
 
| 26 april 2024 12:30 |