Film

Skribent

MovieZine

13 november 2019 | 18:45

Nya ”Black Christmas” får lägre åldersgräns i USA

Originalfilmen från 1974 blev barnförbjuden. Men den här gången siktar Blumhouse på PG-13.
Nya skräckfilmen ”Black Christmas” har fått åldersgränsen PG-13 i USA, lägre än sina föregångare. Både originalet från 1974 och remaken från 2006 var ”R rated”, alltså barnförbjudna i USA.

Det låter som att Blumhouse har tonat ner skräcken och det mest grafiska våldet, men vi kan ändå se fram emot ”våld, terror, och teman som sexuella angrepp, svordomar, sexuella inslag och alkohol” enligt den amerikanska censuren.

Blumhouse som producerar har både ett gäng med R-rated-titlar bakom sig såväl som PG-13-filmer. ”Halloween”, ”Get Out” och ”Ma” fick exempelvis den högre åldersgränsen, medan ”Truth or Dare” och ”Happy Death Day”-filmerna fick nöja sig med den lägre. Allt handlar om vilken målgrupp man vill tilltala, då PG-13-filmer förstås lockar fler tonåringar till biograferna.
 
Filmen utspelar sig på Hawthorne College i juletid, där en maskerad mördare börjar döda tjejerna på campus, en efter en. Riley och hennes vänner börjar tvivla på om de kan lita på någon man överhuvudtaget, och beslutar sig för att kämpa.
 
 
Uppdatering: Manusförfattaren April Wolfe förklarar varför man valde en lägre åldersgräns. "Vi skrev filmen som barnförbjuden, men insåg efter testvisningar att den behövde vara tillgänglig för en yngre kvinnlig publik med tanke på filmens aktuella teman. Och jag vill att flickor ska börja se på skräck", skriver hon på Twitter.
 
 
Här i Sverige har ”Black Christmas” fått åldersgräns 15 år inför sin biopremiär i december.
| 13 november 2019 18:45 |