Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 april 2022 | 21:00

Nya "Atlanta"-säsongen dröjer tills i sommar för svenska tittare

Den som väntar på något gott... får visst vänta riktigt länge när det gäller tv-premiärer hos Disney+ här i Sverige.
Vi börjar med den goda nyheten. Disney+ har bekräftat att tredje säsongen av den hyllade tv-serien "Atlanta" kommer att släppas den 29 juni, så nu finns det åtminstone ett datum att räkna ned till! Men räkna inte med att få hänga med på de ständiga reaktionerna kring varje avsnitt, som brukar fylla sociala medier efter varje avsnitt av Donald Glovers annorlunda skapelse.
 
"Problemet" är nämligen att den Emmyvinnande serien fick sin amerikanska premiär redan den 23 mars. Vilket betyder att vi svenska tittare får vänta lite drygt ett kvartal på en av tv-världens mest hyllade och omtalade komediserier just nu. Varför? Man skulle kanske kunna tro att det beror på att det är något problem med tv-rättigheterna eller något liknande... men med tanke på att de två senaste säsongerna visades redan dagen efter den amerikanska premiären hos tv-kanalen Fox Sverige här i Sverige, som sedan dess köpts upp av Disney och bakats in i Disney+, så verkar det osannolikt.
 
Disney+ kommer exempelvis inom kort (20 april) även släppa "The Dropout" här i Sverige, efter att den redan visats i sin helhet på Disneyägda Hulu borta i staterna. De kommande serierna "Under the Banner of Heaven", "Pistol" och "The Old Man" är andra FX/Hulu-premiärer som snart går av stapeln i USA... och bekräftats vara klara för Disney+ på ännu obekräftade framtida premiärdatum (säkerligen långt) efter att serierna redan släppts i USA.
 
Det är ett upplägg som börjar kännas en aning obergripligt (eftersom det påminner mer om hur det brukade se ut innan streamingtjänsternas intåg på marknaden) när Disney samtidigt påstår sig satsa ordentligt på sin globala närvaro och prissätter sin streamingtjänst utefter den satsningen. Tyvärr räcker det inte riktigt att bara köra ut något enstaka avsnitt från sina egna Disney Original-serier (typ "Moon Knight" och "The Book of Boba Fett") varje vecka, i alla fall inte om man på allvar vill konkurrera med Netflix, HBO Max och Prime Video.
  
 
Men som sagt, den goda nyheten är i alla fall att nu vet vi när den tredje säsongen av "Atlanta" kommer till Sverige. Då får vi äntligen återse Earn (Donald Glover), Alfred/Paper Boi (Brian Tyree Henry), Darius (LaKeith Stanfield) och Van (Zazie Beetz), när handlingen tar oss över Atlanten på en Europaturné.
 

Läs också: Mer än 50 nya filmer och serier på Disney+ i april

 
Kommer du att följa "Atlanta" i sommar? Vad tycker du om strategin Disney+ verkar ha kring sina tv-premiärer just nu? Kommentera gärna nedan!
| 13 april 2022 21:00 |