Film

Skribent

MovieZine

22 april 2022 | 16:00

Ny svensk gayfilm hyllas och sågas av kritiker

Underhållande eller amatöraktig? Betygen varierar stort när Ylva Forners homoerotiska ”Magisterlekarna” går upp på bio.
På skolan St. Sebastian går enbart homosexuella män. Under en termin får vi följa en färgstark klick elever och den stränge Magistern (Johan Ehn) genom en utopisk tillvaro där lektioner i homohistoria varvas med erotisk brottning på gympan och rena S&M-fantasier.
 
Det minst sagt udda upplägget är adapterat från Kristofer Folkhammars roman "Magisterlekarna" som nu blivit film i regi av Ylva Forner. Det är en film som inte liknar så mycket annat, samtidigt som den lånar friskt från både amerikanska high school-filmer och gayporrens värld. 
 
Idag går en av årets mest originella svenska filmer upp på bio. Inför premiären står en del kritiker redo att applådera medan andra inte alls är imponerade.
 
Högst betyg hittas hos Sydsvenskan och SvD, som båda landade på 4:or.
 
”Originell och underhållande”, skriver Anna Hellsten i SvD:s recension. ”En film värd applåder (…) Upplösningen är symbolisk i överkant, kan jag för all del tycka, men den konstnärliga frimodighet som präglat berättelsen dittills räcker långt.”
 
Här på MovieZine kunde du läsa den allra första recensionen av ”Magisterlekarna”, publicerad inför världspremiären på Göteborg Film Festival. Oskar Möller gav filmen 3/5 och efterlyser mer svärta och substans: "Det är svårt att kritisera ett hjärteprojekt där många debuterar och där den goda sammanhållningen och glädjen hos ensemblen lyser igenom."
 
TT håller med om betyget: "Det finns en ansats till mörker här, och till något filosofiskt. Men vad gör det, en stunds eskapistisk bögfest är ju inte det sämsta."
 
Hos Aftonbladet blev det däremot en sågning. "Erotisk amatörteater med barnslig intrig" skriver Karolina Fjellborg och delar ut 2 plus till "en skissartad och amatöraktig film som varken provocerar eller imponerar."
 
DN nöjer sig också med en 2:a i betyg och kallar filmen för sexfixerad och infantil. "En hel del dåligt fungerande skådespeleri och stolpigt teatral dialog signalerar ett ofullgånget förstlingsverk". Helena Lindblad noterar också att "Magisterlekarna" trots sina brister "är i alla fall inte rädd för att ta ut svängarna".
 
 
"Magisterlekarna" går nu på bio.
| 22 april 2022 16:00 |