Film

Skribent

MovieZine

18 mars 2021 | 21:00

Svenska kultfilmsaffischer samlas i ny bok

Vilda västern, vilda vikingar och vilda kvinnor tar plats i ”Do You Believe in Swedish Sin?”.
Artikeln innehåller sponsrade länkar från våra samarbetspartners.
 
Fredag 19 mars släpps boken ”Do You Believe in Swedish Sin?”, den första maffiga coffee table-boken någonsin om svenska filmaffischer. Men det är inte Ingmar Bergman eller Suzanne Osten som står i centrum.

Svensk exploitationfilm/genrefilm/kultfilm exporterades under flera årtionden till hela världen, inte minst tack vare begreppet "den svenska synden", men även skräck, sexupplysning och science fiction gick på export. Filmerna bidrog till att forma bilden av Sverige utomlands i högre grad än de så kallade ”kvalitetsfilmerna” av erkända regissörer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
- Svenska skådespelerskor fick tack vare detta huvudroller i internationella produktioner, och skrupelfria producenter i andra länder slängde in ordet Sverige i filmens titel för att hinta att ”nu blir det lite kittlande och naket”. Trots att dessa filmer ofta inte hade någon koppling alls till Sverige, säger bokens författare Rickard Gramfors, filmhistoriker, filmsamlare och mannen bakom Klubb Super 8.
 
Sedan 20 år har Klubb Super 8 släppt svenska kultfilmer på VHS, DVD och BluRay, arrangerat filmfestivaler och även medverkat i en utställning om den svenska synden på Spritmuseum i Stockholm. Hittills har bolaget släppt över 70 filmer, och Rickard har under åren samlat på sig en ansenlig samling affischer för svenska filmer, från en mängd länder.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Boken ”Do You Believe in Swedish Sin?” är fylld av över 350 affischer ur hans samling - en generös genomgång av spektakulära och spekulativa affischer från ”Hon dansade en sommar” (1951) till ”The Ninja Mission” (1984). Alla affischer har scannats och restaurerats i högsta kvalitet.

Förutom själva filmerna beskrivs olika genrer och personligheter, som sällan fått utrymme i böcker om svensk filmhistoria, trots deras bidrag till Sveriges internationella filmrykte. Här trängs badande blondiner, lurviga rymdmonster, småländska kofösare, sexologer och enögda hämnerskor på affischer med ett enda budskap: sälj, sälj, sälj!

Boken är skriven på engelska, för att nå ut till både en inhemsk och en internationell publik av hängivna filmfans. Den beskrivs som ”en hyllning till ett cinematografiskt kulturarv, till de uppfinningsrika talanger som skapade dessa filmer och affischer, och en nostalgisk blick på en förgången tid då film enbart sågs på bio och marknadsföringen skedde på papper”.
 
| 18 mars 2021 21:00 |