Serie

Skribent

Patrik Jonsson

11 oktober 2012 | 21:01

Nu vandrar de döda igen

På söndag reser sig "The Walking Dead" igen och vi hjälper dig att ladda inför den tredje säsongen.

Denna söndag (14/10) drar kabelkanalen AMC igång den tredje säsongen av det omåttligt populära zombiedramat "The Walking Dead" med buller & bång (blod & hjärnsubstans) och just därför har jag valt att lägga fokusen på denna extremt framgångsrika serie den här veckan.

För framgångsrik är den, redan 2010 då den första säsongen drog igång så lockade pilotavsnittet hela 5,3 miljoner tittare, vilket i sig betydde tittarrekord för AMC och på Metacritic tilldelades serien hela 82 av 100 möjliga poäng då den första säsongen var till ända. Framgångarna skulle dock inte sluta där, långt ifrån, en andra säsong var så klart given och då det i oktober ifjol var dags för premiär så bänkade sig hela 7,3 miljoner zombiesugna och detta innebar inte endast ett tittarrekord för AMC, utan det var faktiskt det högst noterade antalet tittare på en kabelkanal någonsin.

Den andra säsongen delades sedan upp i två sändningsomgångar, en på hösten och en på våren och då serien drog igång igen nu i våras efter jul och nyårsuppehållet slog den ytterligare rekord då serien noterade 8,1 miljoner tittare och hur såg det då ut när det var dags för det avslutande avsnittet? Det blev rekord igen och då var antalet tittare uppe i över 9 miljoner! "The Walking Dead" har med andra ord skrivit historia, vad än man må tycka om serien.

Att vi nu kommer att få avnjuta en tredje säsong kommer väl knappast som en överraskning för någon, för det första tilldelades serien denna tredje säsong redan två veckor in i den andra säsongen ifjol och sedan fanns det väl knappast en gnutta av tvivel gällande en förnyelse efter dessa enorma tittarsiffror. Antalet avsnitt per säsong har dessutom ökat och det har de gjort stadigt ända sedan den första säsongen som bestod av endast 6 episoder, i den andra säsongen ökade antalet till 13 och nu ska vi få vältra oss i hela 16 avsnitt!

Om jag själv skulle spekulera lite skulle jag kort och gott påstå att "The Walking Dead" är här för att stanna. För det ska då hända något extremt drastiskt med tittarsiffrorna ifall vi inte även skulle få en fjärde säsong, ja och en femte och sjätte också för den delen, en kanal skulle aldrig välja att tvärt avsluta en sådan här succé, den livnär sig på den. Så vänta er meddelandet "AMC renews "The Walking Dead" for a fourth season" om ungefär en månad, längre tid än så kommer det nog inte att ta!

Precis som jag tidigare nämnde har serien skrivit historia vad än man tycker om den och även fast det kanske inte låter som det, här i inledningen, har faktiskt även jag haft mina tvivel om serien. Detta började redan då mästerregissören Frank Darabont valde att lämna projektet efter den första säsongen, oron spred sig så klart, inte bara för att han är en fantastisk regissör med filmer som "The Shawshank Redemption" och "The Green Mile" på sitt samvete, utan även för att detta var hans vision. Han var mycket personligt inblandad i projektet och han var dessutom väldigt noga med att troget följa förlagorna, i detta fallet seriealbumen/tidningarna.

Sedan måste jag säga att för min del bestod denna oro under de första avsnitten in i den andra säsongen, för att inte säga i nästan samtliga av de avsnitt som sändes under hösten i fjol. Serien ryckte dock upp sig rejält under våren och då väl det avslutande avsnittet hade sänts hungrade jag ivrigt efter den tredje säsongen. I nuläget är det så klart omöjligt att säga något om den tredje säsongens kvalitet, men jag hoppas och tror att den kommer att bli den bästa säsongen hittills.

Självklart finns det en oändligt massa mer som jag skulle vilja ta upp vad det gäller "The Walking Dead", men tittarsiffrorna till trots, så finns det garanterat många själar som ännu inte har sett serien. Med respekt för dessa människor, som jag verkligen råder att se serien, väljer jag att inte gå in på mer avgörande detaljer, karaktärer och händelseförlopp, det är så lätt att man sitter här och vräker ur sig spoilers samt avslöjar allt för mycket.

Vad jag dock kan berätta är att i den tredje säsongen har skådespelerskan Danai Gurira fått rollen som Michonne och vi kommer att få se David Morrissey som "The Governor", och så kommer underbara Michael Rooker att återvända i rollen som Merle Dixon. Även denna säsong kommer att delas upp i två omgångar där vi kommer att få se de första åtta avsnitten nu under hösten och de resterande åtta tidigt till våren. I Sverige har TV11 tidigare sänt de två första säsongerna av "The Walking Dead" och de kommer även att sända den tredje. Söndagen den 4:e november drar den igång här i Sverige igen, vi kommer med andra ord att ligga 3 veckor efter sändningarna i U.S.A. men det är ju ändå helt okej, det finns ju serier som ligger ett år efter menar jag.

Nåväl, hur kul det än var att sitta och gotta mig dessa vandrande döda är det nu hög tid för mig att kasta mig in till något av den mer levande sorten, det är med andra ord dags för en liten nyhetssammanfattning från veckan som gått, så läs gärna vidare!

Här har vi en nyhet som förhoppningsvis kan skaka lite liv i HBO:s "True Blood", den gamle ärrade actionveteranen Rutger Hauer (en favorit) har fått en större och avgörande roll i den sjätte säsongen! Enligt källor ska han spela någon slags mystisk man som har kopplingar till Sookie.

TV-legendaren Chris Carter ("The X-Files", "Millennium") har skapat en ny serie som nu i dagarna ska säljas till den högstbudande kanalen. Serien heter "The After" och är en thriller med övernaturliga element, ja vi snackar ju Carter här! "The After" kommer att kretsa kring någon slags mystisk samt oförklarlig händelse och enligt rykten ska Carter ha hittat tillbaka, detta osar mycket "X-Files" och själva upplägget ska vara extremt intressant. Trevligt! Välkommen tillbaka Chris!

The CW har köpt upp en postapokalyptisk serie kallad "The Hundred" som ska utspela sig hundra år efter det att mänskligheten har utrotat sig själva. Vi ska sedan få följa just hundra rymdbundna överlevare då de tar de första stegen mot att återkolonisera jorden, som i sin tur har förändrats drastiskt. Det är ju The CW så jag sätter hundra spänn på att samtliga överlevare består av unga, kaxiga fotomodeller!

Dolph Lundgren kommer att göra TV-seriedebut och det kommer han göra i actionserien "Rescue 3" som har premiär någon gång nästa höst. Det är den amerikanska tillika mindre kända TV-kanalen Tribune som kommer att sända den, en första säsong på 20 avsnitt är redan beställd.

Johnny Depp har parat ihop sig med Tom Fontana samt det svenska produktionsbolaget Yellow Bird för att göra en modern tappning på en massa Shakespearekaraktärer. De ska främst rikta in sig på pjäserna i "The Bard".

Fox har planer på att göra en TV-serieadaption av TV-spelet "Battlefield: Bad Company".

Ian McShane har fått en gästroll i den andra säsongen av "American Horror Story".

Den före detta huvudproducenten för "24", Evan Katz, har sålt ett ännu så länge obetitlat kuppdrama till ABC som ska fokusera på några förrådda militärer som helt sonika sadlar om till att bli tjuvar med huvudmål att sätta dit de som bär ansvaret för deras avlidna vänner.

"Mockingbird Lane", NBC:s och Brian Fullers reboot på 60-tals serien "The Munsters", ser ut att få kalla handen. Ingenting är ännu ristat i sten, men mycket talar för att NBC kommer att passa på serien, dessutom så har NBC redan plockat upp en serie från Fuller iom kommande "Hannibal".

Det blir den Oscarbelönade regissören Bruce Beresford ("Driving Miss. Daisy") som kommer att regissera A&E:s miniserie "Bonnie & Clyde", dessutom så rapporterar kanalen att Miley Cyrus nu inte längre finns med i förhandlingarna om vem som ska gestalta Bonnie, jippie!

Nu har Fox möblerat om i sitt schema...igen. Denna gång så gäller det Tim Krings "Touch" som skulle ha haft säsongspremiär i slutet av oktober, nu får den dock inte se dagens ljus förrän i början av januari. Det är kris hos Fox nu, de vet varken in eller ut.

Streamingkanalen Netflix:s och David Finchers kommande dramaserie "House of Cards", med Kevin Spacey i huvudrollen, kommer att ha premiär den första februari nästa år, den kommer även att avslutas den första februari. Netflix strategi är nämligen göra hela den första säsongen, 13 avsnitt, tillgänglig på en och samma dag!

Howard Gordon och Alex Gansa, herrarna bakom "Homeland", har sålt ett psykologiskt drama kallat "Anatomy of Violence" till CBS som kretsar kring en kvinnlig FBI-agent som samarbetar med en mystisk psykiatriker.

Kanalen har även köpt upp en thrillerserie kallad "Second Sight" som löst ska baseras på den engelska serien med samma namn från 2000 där Clive Owen hade huvudrollen.

Fox har köpt upp en ny dramaserie av Josh Schwartz och Chris Fedak (skaparna av "Chuck"). Serien heter "Midnighters" och ska baseras på en boktrilogi av Scott Westerfeld. Kanalen har även gett fulla säsonger till två av höstens nya serier och detta gäller komediserierna "The Mindy Project" och "Ben & Kate".

CBS får dock stå för säsongens första nedläggning och den går, inte helt oväntat, till *trumvirvel* "Made in Jersey"! Två avsnitt tog det, goodbye!

Det blir David Knauf, skaparen av HBO:s "Carnivale", som kommer att skriva, samt produceras NBC:s kommande serie "Dracula" med Jonathan Rhys Meyers i huvudrollen.

Ted Levine har fått en större roll i FX:s kommande thrillerserie "The Bridge".

NBC har skjutit upp premiären av den fjärde säsongen av "Community", något nytt datum är ännu inte satt och den fjärde säsongen av "Louie" kommer inte att få se dagens ljus förrän våren 2014.

Avslutningsvis så har FX, efter mängder av teasers, äntligen släppt en längre trailer till den andra säsongen av "American Horror Story" som har premiär om en knappt en vecka (17/10). Skruvat värre, vi hörs igen nästa vecka!

| 11 oktober 2012 21:01 |