Skribent

Patrik Jonsson

28 februari 2013 | 23:01

Nu svallar vårt vikingablod

Nu är det äntligen dags för ett gäng med vikingar att göra entré i TV-serievärlden i och med premiären av History Channels vikingaserie "Vikings". Veckans artikel kommer just därför att vältra sig i mjöd, hjälmar, sköldar, skepp och skägg!

Ja, det var väl på tiden att någon TV-kanal äntligen tog på sig ansvaret och serverade oss en äkta vikingaserie och vilka passar väl inte bättre till detta än History Channel? HBO svarar ni så klart, men vikingar doftar väl ändå historia så det både räcker och blir över och efter de enorma framgångarna med deras debutserie "Hatfields & McCoys" vilar nog nu gigantiska förväntningar på kanalen och deras vikingaepos.

Nu är dock detta inte en miniserie likt "Hatfields & McCoys", utan detta är en ren och skär följetångsserie på nio avsnitt som säkerligen kommer att bli förnyad ifall succén blir ett faktum. I och med detta kan man ju faktiskt säga att History Channel återigen trampar ny mark.

För att få den rätta feelingen tog sig History Channel, med seriens skapare Michael Hirst ("The Tudors" & "The Borgias") i spetsen, till Irland och dess smått slitna ödemarker. Enligt rapporter ska miljöerna och vyerna i serien vara riktigt iögonfallande och det ska heller inte ha snålats med själva produktionen där det ryktas om allt från imponerande skepp och fartyg till storslagna samt actionfyllda slag och strider.

"Vikings" är alltså löst baserad på legenden om den dansksvenske vikingakungen Ragnar Lodbrok och hans seglatser samt plundringståg vilka hade sina utspel under mitten av 800-talet. Fokusen kommer även att ligga på Ragnars besättning och familj, samt på hans egen strävan att bli kung över Danmark och stora delar av det nutida Sverige.

I huvudrollen som Ragnar Lodbrok hittar vi den australienske skådespelaren Travis Fimmel, som kanske för några av er är mest känd för sin roll mot Patrick Swayze i serien "The Beast" från 2009. I rollen som Floki, vilken var en av Lodbroks närmsta vänner och följeslagare, kommer vi att få se våran egen Gustaf Skarsgård och slutligen har vi Gabriel Byrne ("In Treatment" & "The Usual Suspects") i rollen som Earl Haraldson.

Serien har fler svenska anknytningar än själva sagan itself och Skarsgård, självaste Stakka Bo, ja eller Johan Renck då, har faktiskt regisserat de tre första avsnitten. Detta är dock ingen TV-seriedebut för den annars så flitige musikvideoregisserande Renck då han tidigare har regisserat avsnitt till succéserierna "Breaking Bad" och "The Walking Dead". Till de återstående sex avsnitten hittar vi dessutom skickliga regissörer från både "The X-Files" och "Rescue Me".

Självklart ser man fram mot detta, men man ska även ha i åtanke att detta faktiskt, som tidigare nämnts, endast är History Channels andra dramaproduktion i ordningen. Dessutom är det väldigt sällan just vikingar ha lyckats i kusinen filmens värld, men kanske nu att det äntligen är dags då en TV-kanal för första gången på allvar ger sig på genren? Håll nu alla tummar! "Vikings" har premiär på History Channel nu på söndag, det vill säga den tredje mars. Har jag en trailer? Nja, men en teaser. och här har ni själva introt.

Detta var faktiskt allt jag hade denna vecka, i fortsättningen kommer själva TV-nyheterna att publiceras separat på måndagar. På torsdagarna kommer jag att fortsätta ungefär som vanligt med artiklar liknande just denna, ja eller listor, eller någon recension och så vidare. Detta innebär alltså att vi kommer att höras inte bara en, utan två gånger i veckan från och med nu; på måndagar och torsdagar. Hoppas att detta ska passa eder alla och nu avslutar jag alltså inte denna artikel med att säga att vi hörs igen om en vecka. Istället önskar jag er en trevlig helg och så hörs vi igen redan på måndag!

| 28 februari 2013 23:01 |