Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

13 januari 2024 | 10:00

Nu på Viaplay: Liam Neeson jagar terrorister "In the Land of Saints and Sinners"

Vad som först verkade vara ännu en generisk actionrökare i modernt Neeson-stuk, visade sig leverera något mycket bättre.
I mogen ålder blev Liam Neeson plötsligt en högst oväntad actionhjälte, en typ av roll han regelbundet återkommit till med varierande resultat. Det är förstås roligt att han verkar ha roligt, men jag tycker emellanåt man saknar de tyngre rollerna.  Men lika minst plötsligt dyker en sådan upp igen.
 
I "In the Land of Saints and Killers" spelar Neeson lönmördaren Finbar Murphy, som bor i en avlägsen irländsk by. Kort efter sin pensionering tvingas han in i en dödlig katt-och-råtta-lek med en trio hämndlystna terrorister, och ställs därmed inför en livstid av synder som han ville men inte kunde begrava. 
 
Filmen gick upp på svenska biografer i höstas och jag gav den då en stabil fyra. I min recension av "In the Land of Saints and Sinners" uppskattde jag bland annat när regissören Robert Lorenz ("Trouble with the Curve") försöker göra irländsk realism och när såväl actionscener som musiken andas western, och det känns som en irländsk western. 
 
Jag passade också på att lyfta fram Kerry Condon ("The Banshees of Inisherin"), som bredvid starka veteraner som Neeson och Colm Meaney och Ciarán Hinds ändå är den stjärna som lyser starkast: " Hon tar i, ibland från tårna, men är alltid trovärdig i karaktärens övertygelse, vare sig det gäller uppdraget de utför eller hämnden som söks."
 
"In the Land of Saints and Sinners" går nu att streama fritt på Viaplay.
 
 
| 13 januari 2024 10:00 |