Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 oktober 2023 | 05:00

Nu på SVT Play: Bruce Willis gör en av sina bästa roller i rysaren från 1999

En vass Shyamalan-thriller med en oförglömlig twist.
SVT Play börjar ladda för Halloween med filmsläpp åt det mer läskiga slaget. Denna helg hittar vi exempelvis "Sjätte sinnet" i deras utbud.
 
Filmen från 1999 blev början på regissören M. Night Shyamalans karriär och rykte som "Spänningens mästare". Likt Alfred Hitchcock lyckas han bygga upp en krypande stämning i denna historia om en barnpsykolog (en suverän Bruce Willis) och en pojke som påstår att han kan se spöken.
 
"Vad som sedan följer är en spännande, mystisk historia som är lika mycket thriller som drama. “Sjätte sinnet” har en dämpad, nästan sorgsen underton som är genomgående konsekvent i filmens melankoliska, sparsmakade ljudbild och de urvattnade färgerna" skriver MovieZines recensent.
 
 
Willis hyllades stort för sin roll, och det gjorde även barnstjärnan Haley Joel Osment. Medverkar gör också Toni Collette ("Hereditary") som pojkens mamma.
 
Men framför allt är filmen ihågkommen för sina överraskningar. Har du lyckas missa filmen, och dessutom inte fått något spoilat på 24 år - grattis! Det kan bli en häftig upplevelse. För oss som redan vet hur allt slutar är "Sjätte sinnet" ändå alltid värd en omtitt, inte minst för att se hur skickligt regissören och hans två grymma skådisar lyckades toklura sin publik.
 
| 21 oktober 2023 05:00 |