Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

23 december 2023 | 09:15

Nu på SVT Play: En lågmält intensiv konspirationsthiller - och Coppolas mest underskattade film

Mellan "Gudfadern" och "Gudfadern del II" smög Francis Ford Coppola in en annan av sina bästa filmer, den genialiskt Gene Hackman-ledda "Avlyssningen".
Inte nog med att Francis Ford Coppolas 1970-tal är starkt överlag, två av hans bästa filmer hade dessutom premiär samma år. 1974 släppte han både andra delen i "Gudfadern"-sagan och den alltför ofta underskattade "Avlyssningen".
 
Här spelar Gene Hackman den paranoide övervakningsexperten Harry Caul. Harry blir inblandad i vad som verkar vara en helt vanligt avlyssning, ett enkelt rutinuppdrag, men som utvecklas till ett moraliskt dilemma när en inspelning verkar avslöja något betydligt allvarligare.
 
Det är lågmält, intensivt, och ett underbart exempel på vad Hollywoods kanske bästa årtionde kunde producera.
 
I övriga roller ser vi bland annat John Cazale, i en av sin få filmroller innan han alldeles för tidigt gick bort, och en ung Harrison Ford innan Han Solo gjorde honom till en stjärna.
 
Trivia: Fords karaktär Martin Stett skulle från början inte vara mycket mer än en cameo. Men skådespelaren bestämde sig för att utveckla karaktären, spelade honom som homosexuell (långt ifrån ett självklart eller säkert val i 70-talets USA) och köpte själv en svindyr knallgrön kostym. Allt det här kom som en överraskning för Coppola, chockade honom till och med, men ledde i slutändan till att den lilla cameon blev en ordentligt biroll.
 
"Avlyssningen" går att se på SVT Play till och med den 21 januari 2024.
 
 
| 23 december 2023 09:15 |