Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

30 december 2023 | 09:00

Nu på SVT Play: 2019 år bästa svenska film var ett fängslande drama med skärpa och värme

Det var MovieZines läsare som röstade fram "438 dagar", så vi vet att resultatet var riktigt.
Journalisterna Martin Schibbye (Gustaf Skarsgård) och Johan Persson (Matias Varela) skapade stora rubriker i svensk media, när de greps i Etiopien - misstänkta för terrorbrott. De ville undersöka hur jakten på olja drabbar befolkningen och med egna ögon ta reda på sanningen, och satte allt på spel när de korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Fem dygn senare låg de skjutna i öknen och en 438 dagar lång historia tog sin början.
 
I MovieZine Awards 2019, priset som röstas fram av våra fina läsare, tog "438 dagar" hem priset för bästa svenska film. Något Matias Varela vid tillfället kommenterade så här:
 
- Vad underbart att filmen har blivit framröstad till årets bästa film! Det var en fantastisk film att spela in. Vi hade en bra tid tillsammans, hoppas att det framgår av resultatet. Tack för all er fina respons, hälsar han till MovieZines läsare.
 
Vår egen recensent, Jacob Åsell, tyckte att "438 dagar" var ett fängslande drama som regissören Jepser Ganslandt ramar in med både skärpa och värme.
 
"438 dagar" finns att se på SVT Play, fram till och med den 28 januari.
 
 
| 30 december 2023 09:00 |