Film

Skribent

Thomas Linnaeus

27 september 2023 | 11:30

Akademin ersätter försvunnen Oscar - efter 50 års vägran

Hattie McDaniels pris för "Borta med vinden" har varit spårlöst försvunnet sedan 60/70-talet, som nu ersätts av Oscarsakademin.
Hattie McDaniel, som spelade Mammy i “Borta med vinden", blev historisk när hon Oscarsbelönades för sin insats i filmklassikern 1940. McDaniel vann för bästa kvinnliga biroll, och är den första svarta personen som vunnit detta pris, som mellan åren 1936-1942 bara var en plakett.
 
 
Efter sin död testamenterade hon priset till Howard University.
 
Trots att det har en så stor historisk innebörd, vet man inte var priset är idag. AV Club skriver att man tror att plaketten var bakom glas på Howard University fram till 60/70-talet - tills det plötsligt var borta (med vinden) en dag.
 
 
Hur den försvann är inte känt, men det finns olika teorier. Plaketten kan ha kastats i floden Potomac under en studentprotest, medan andra tror att den såldes till en samlare. Hursomhelst har inte Oscarsakademin velat ersätta den tills nu, skriver The Hollywood Reporter.
 
- Hattie McDaniel var en banbrytande konstnär som förändrade filmhistorien och påverkat generationer av skådespelare efteråt. Vi är stolta över att kunna ersätta hennes pris till Howard University. Med det vill vi fira McDaniels enastående skådespeleri och historiska vinst, berättar Oscarsakademin i ett uttalande.
 
Nya priset blir inte en plakett, utan en ordentlig Oscarsstatyett som Howard University blir tilldelade den 1 oktober.
| 27 september 2023 11:30 |