OSCARS 2022

Skribent

MovieZine

26 oktober 2021 | 15:30

Norge skickar "Världens värsta människa" till Oscarsgalan

Joachim Triers nya dramakomedi utsedd årets norska Oscarsbidrag.
Kan "Världens värsta människa" bli världens bästa film?
 
Joachim Triers dramakomedi om modern kärlek är uttagen som årets norska Oscarsbidrag. Norska Oscarskommittén anser att den "har en unik möjlighet att gå hela vägen och vinna Oscarn för Bästa internationella film", skriver Deadline.

Filmen är Triers sista del i den så kallade Oslo-trilogin där "Repris" och "Oslo 31 augusti" också ingår.

Den handlar om Julie, snart 30, vars liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger sig in på en fest träffar den yngre och charmiga Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få nytt perspektiv på livet. Men hon kommer snart att inse att vissa livsval redan ligger bakom henne.

"Världens värsta människa" fick sin premiär på filmfestivalen i Cannes i juli. Inom kort kommer den att visas på Stockholms filmfestival, och får sedan svensk biopremiär 19 november.
 
 
 
På Norges kortlista fanns även Eirik Svenssons "Betrayed" och Yngvild Sve Flikkes "Ninjababy" som två tänkbara kandidater. Sist en norsk film Oscarsnominerades var år 2013 med "Kon-Tiki".
| 26 oktober 2021 15:30 |