Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 december 2013 | 21:01

Noomi Rapace om sina kommande filmer

Skådespelerskan har fullt upp med "Child 44", "What Happened to Monday?", "Prometheus 2" och mycket annat.

Noomi Rapaces sista svenska roll var i "Svinalängorna" år 2010. Sedan dess har hon tagit Hollywood med storm, främst med huvudrollen i "Prometheus". Många intressanta filmer ligger framför den 33-åriga skådespelerskan, som öppnar upp i en ny intervju.

The Playlist träffade en numera blond Noomi Rapace på filmfestivalen i Marrakech, där hon representerar skandinavisk film tillsammans med bland andra Mads Mikkelsen och Tomas Alfredson.

- Jag blekte ögonbrynen och satte in blågröna linser för att se rysk ut i "Child 44", berättar hon.

Närmast väntar New York, där hon ska spela in "Alive Alone". Där blir Noomi för övrigt ännu blondare, berättar hon för sajten.

- Det är ett av de vackraste manus jag har läst. Tänk "Taxi Driver" och "Farväl Las Vegas" i en och samma film... Det är en fantastisk kärlekshistoria, en intensiv berättelse om min karaktär som är heroinist och prostituerad. Matthias Schoenaerts spelar den andra huvudrollen. Vi kom bra överens redan när vi spelade in "Animal Rescue", men då hade vi bara ett fåtal scener tillsammans. Vi kände direkt att vi ville jobba ihop igen.

Khurram Longi regisserar "Alive Alone" baserat på ett manus han skrev för flera år sedan. Inspelningen pågår i New York i början av 2014.

Närmast ser vi Rapace i "Child 44", där Daniél Espinosa hittat flera spännande namn till rollistan.

- Jag älskar att jobba med Tom Hardy, han var också med i "Animal Rescue". Vi känner varandra väl och litar på varann. Vi har riktigt kul även när vi filmar något tungt och mörkt. Gary Oldman är med. Han är en av mina hjältar. Och jag och Daniél Espinosa är goda vänner. Så det var en lång inspelning och en episk film, men på många sätt ett karaktärsdrama och också ett slags omvänd kärlekshistoria.

Tom Rob Smith, författaren bakom "Child 44", har skrivit flera böcker kring samma karaktärer. Noomi är inte främmande mot att fortsätta spela Raisa, som blir en allt mer central gestalt:

- Med samma team? Absolut. Men jag måste jobba med folk som jag vet att jag har en koppling till. Ridley har lovat mig en "Prometheus 2" och om vi gör en ny "Child 44" så vill jag ha med mig Daniél. Han är en av de bästa regissörer jag har jobbat med, och jag tror att han kan bli en av de största i världen.

Noomi Rapace hyllar också Michael Roskam, som regisserade "Animal Rescue" och lät henne föreslå en helt ny scen till filmen.

- Det finns en scen mellan mig och Matthias som inte var med i manus. Jag kom till Michael Roskam och sa att vi behövde den, eftersom de har en historia som man aldrig riktigt fått se. Vi spelade in den på fyra tagningar, och nu säger de att det är en av de bästa scenerna i filmen. Så han (Roskam) är väldigt öppen på så sätt. Jag tror definitivt att vi kommer jobba ihop igen.

I Tommy Wirkolas nästa film "What Happened To Monday?" spelar hon sju roller.

- Ja, det kanske är ett stort misstag! Jag ska spela sju identiska systrar. Jag har just träffat en av producenterna i Paris, och ska arbeta med regissören i London nästa vecka. Det var ett hyllat manus som från början skrevs för en man. Men Tommy sa: "Det finns bara en skådespelare jag kan tänka mig, och det är Noomi". Så nu har de en del att skriva om... Den spelas in i maj, i Rumänien och i London.

Läs hela intervjun hos The Playlist »

"Child 44" får svensk biopremiär i oktober 2014. Noomi Rapaces övriga filmer har ännu inget premiärdatum spikat.

| 8 december 2013 21:01 |