Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 mars 2022 | 20:00

Noomi Rapace: "Den tuffaste filmen jag spelat in"

"Svart krabba"-aktuella Noomi Rapace och regissören Adam Berg berättar om sin ambitiösa Netflix-thriller.
Det är nu hela tolv år sen Noomi Rapace senast syntes i en svensk film. Efter dramat "Svinalängorna" har hon jobbat på sin karriär utomlands, med flera tunga actionroller. Nu är hon tillbaka på hemmaplan och syns i Netflix-aktuella thrillern "Svart krabba", ett ambitiöst projekt som utspelar sig i en nära framtid där Skandinavien ligger i krig. 
 
Konceptet känns om möjligt ännu mer aktuellt och läskigt idag än i början av februari, då "Svart krabba" premiärvisades på Göteborgs filmfestival. Efter världspremiären fick vi möta regissören Adam Berg och Noomi själv, som under en frågestund berättade om arbetet med sin ambitiösa film.
 
 
- Jag läste boken av Jerker Virdborg för längesen. Direkt slog den an något i mig, jag såg bilderna framför mig. Det är något med misstron mellan människor, och kylan i den här världen, som jag drogs till, berättar filmdebuterande Adam Berg. 
 
- Vi jobbade länge för att få till filmen. Kan det göras? Man sa att det är för dyrt, för svårt, för kallt. Ja, det var svårt och kallt, men till slut var Sverige redo för att göra en sån här film. Med hjälp av Netflix. Alla pushade varann för att förhoppningsvis komma någonstans.
 
Hur jobbade du med manus utifrån romanen?
 
- Det tog ganska lång tid och många utkast. Jag älskar boken, den är fantastisk, men också ganska intern med inre dialog. Det var en lång resa för att ta reda på hur det skulle kunna funka. Vi pratade med Noomi redan för 8-10 år sen om det här projektet. I boken är Edh en man, men inte i filmen. Noomi blev en viktig del i att låsa upp den här historien, säger Berg. 
 
Med Noomi på plats hittades så småningom de andra skådespelarna, som Jakob Oftebro, David Dencik, Aliette Opheim och Ardalan Esmaili. 
 
- Så tänkte vi med casten: de är inte elitsoldater eller supermänniskor. De är tuffa och drivna men de är vanliga människor som kastats in i ett krig, vilket normalt händer i exempelvis Ukraina. 
 
 
Skådespelaren Erik Enge har haft ett fantastiskt år med stort genombrott i dramat "Tigrar". Nu är han tillbaka med rollen som en av soldaterna som tillsammans med Noomi Rapaces rollfigur Caroline Edh ger sig ut på ett farligt uppdrag. Den krävande inspelningen hjälpte honom att hitta sin karaktär: 
 
- Miljön vi spelade in i var rätt extrem. Vi filmade i Kiruna på vintern. Kallt och kyligt - det påverkar en som skådespelare. Det blir kanske lättare att agera för man går igenom samma sak som karaktären går igenom. Vi var visserligen inte i krig, men vi var där i kylan på riktigt. Det fantastiska manuset med otroliga skådespelare hjälpte mig såklart också komma in i karaktären.
 
 
Noomi Rapace spelar Caroline Edh, en kvinna som slits från sitt barn när kriget börjar. Hon tvingas att bli soldat och får en dag chansen att återförenas med dottern.
 
- Jag blev förälskad i den här historien för många år sen. Jag har försökt sätta mig in i den här situationen där samhället har fallit. Där ingenting är som det vi tar för givet. Varje dag vet vi vad klockan är, vi kan sms:a eller ringa folk. Vi har el, värme, vatten. Vad händer när man tar bort allt det? Vem är man då, i grunden, om allt man känner till försvinner? Det var vad jag ville utforska. Det värsta jag kan tänka mig är att bli skild från min son. Alla vi skådespelare försökte se inåt och inte spela en soldat, utan försöka förstå hur det skulle vara. 
 
Hon var själv också nära inblandad i castingprocessen och kom med förslag på skådespelare som hon ville arbeta med.
 
- Jag såg ”Tigrar” och blev hjärtekrossad. Jag ville så gärna jobba med Erik. Alla som kom ombord på resan var handplockade. Vi ville göra det så nära oss som möjligt även i ett storskaligt actiondrama.
 
 
Hur var skridskoscenerna att spela in för dig?
 
- Det var den tuffaste filmen jag spelade in. Globala uppvärmningen hade fått många isar att smälta. Vi fick inte träna som vi ville. Sen kom lockdown och covid... Vi hade många motgångar. Så vi började öva på rollerskates i garage… Sen behövde jag en stunt double för jag skadade mig.  Vi gjorde vad vi kunde. Det var tufft.
 
Du är även exekutiv producent, vad gör du i den rollen?
 
- Som producent är mitt främsta mål att se till att folk omkring mig känner sig sedda och älskade. Att alla har kul på det här projektet. Jag vill skapa en trygg och intim miljö, snarare än att hålla mig ensam i min trailer. 
 
 
"Svart krabba" finns nu att se på Netflix.
| 18 mars 2022 20:00 |