Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

4 oktober 2016 | 00:00

Jonathan Nolan kommenterar sexet och våldet i "Westworld"

"Dagens tv är fullt av onödigt våld, vi ser samma skit om och om igen", säger seriens producent
Sci-fi-dramat "Westworld" är en av årets mest emotsedda serier och har nu haft världspremiär på HBO Nordic. Berättelsen, som bygger på Michael Crichtons film från -73, utspelar sig i en nöjespark med västerntema där besökarna kan leva ut sina vildaste fantasier utan några som helst konsekvenser. Parkens arbetare är nämligen bara människoliknande A.I.-robotar.

Men är det så "bara"? Serien belyser svåra frågor om moralen bakom våld och sex med en artificiell skapelse, var gränsen går mellan maskin och människa och vad våra primitiva lustar säger om mänskligheten. Stora ämnen, med andra ord, men det gifta skapar-paret Jonathan Nolan och Lisa Joy förklarar på djupet hur de har tänkt i processen av HBO:s "Westworld".I en längre intervju med The Hollywood Reporter berättar Nolan att de inte ville sky undan användadet av våld eftersom de eftersträvar en serie som inte dömer någon för vad de gillar att se på, precis som att nöjesparken i berättandet tillåter alla att leva ut vad de vill utan konsekvenser eller moralkakor. Däremot var det viktigt att inte ha något onödigt våld.

- Dagens tv är full av onödigt våld. Vi ser samma skit om och om igen, säger Nolan. Om man kollar på västernfilm, vilket vi gjorde... Jag älskade västernfilmerna men Lisa var mindre såld, vilket är förståeligt eftersom det inte fanns särskilt många relaterbara karaktärer för kvinnor...

- Jag älskade hantverket, men det var svårt att klicka med karaktärerna. Jag sympatiserade mer med statisterna i bakgrunden, förklarar Joy.

- Berättelserna är framför allt manliga fantasier, fortsätter Nolan.

- Gällande sexuellt våld är det inget vi ägnar oss mycket åt i serien och inget som vi visar explicit i pilotavsnittet, men det är ett ämne vi vill utforska eftersom det är det som gästerna i nöjesparken ägnar sig åt, kommenterar Joy vidare. Man skulle kunna hävda att även om fallet inte är ett aggressivt sexuellt övergrepp, sker det fortfarande med en varelse som inte är medveten om vad den själv är för något och därför inte kan avgöra om den samtycker eller inte. Då är det väl ett sexuellt övergrepp? Det väcker frågor om samtycke på en högre, existentiell nivå.

Det är av just den anledningen "Westworld" blir så intressant, för vem gillar inte intelligent sci-fi om det djupt mänskliga och filosofiska? Läs för all del  MovieZines spoiler-fria recension av de första avsnitten!

Första avsnittet av "Westworld" finns nu att se på HBO Nordic. Tänker du följa serien?
| 4 oktober 2016 00:00 |