Film

Skribent

Veronica Wiklöf

8 december 2021 | 23:59

Kontroversiella "Nitram" vann Bästa film på Australiens filmgala

"Nitram" drog hem hela åtta AACTA-priser - Australiens motsvarighet till Oscars. Filmen berättar om faktorerna som ledde fram till Port Arthur-massakern år 1996.
Australiens film- och TVgala, AACTA (Australian Academy of Cinema and Television Arts) har korat vinnarna för 2021. "Nitram" av Justin Kurzel kammade hem åtta vinster, bland annat priset för bästa film.
 
Filmen hade sin premiär i Cannes i juli. Den utspelar sig i Australien 1996 och skildrar de faktorer som till slut kulminerade i Port Arthur-massakern i Tasmanien. De andra framstående priserna som filmen fick var för bästa regi, bästa manliga huvudroll som gick till Caleb Landry Jones och bästa kvinnliga huvudroll som gick till Judy Davis.
 
Davis är mest känd från sin roll i "Min lysande karriär" (1979) som hon fick två BAFTA-vinster för. Jones är känd för sin roll som Banshee i "X-Men: First Class" (2011) och lånade nyss ut sin röst till roboten i "Finch".
 
Den prestigefyllda ceremonin, som kan ses som Australiens version av Oscarsgalan hyllar filmer som utmärkt sig inom film- och tv-världen, både lokalt i Australien och internationellt. I nomineringarna erkänns skådespelare, producenter, regissörer, manusförfattare och filmografer.
 
Många hade ifrågasatt om händelserna i Tasmanien 1996 var alldeles för brutala för att återberättas och om det skulle leda till att gärningsmannen, Martin Bryant, skulle glorifieras som en hjälte. Den kontroversiella filmen lyckades avleda kritiken genom att inte visa våldet och stava gärningsmannens namn baklänges.
 
Martin Bryant mördade 35 människor och skadade ytterligare 23 söndagen den 28 april 1996, med ett vapen han köpt på postorder. Efter händelsen skärpte Australien sina vapenlagar.
| 8 december 2021 23:59 |