Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 mars 2022 | 08:15

Nicolas Cage försvarar varenda b-film han gjort

"Folk tror att jag inte brydde mig. Det är fel."
Skådespelaren Nicolas Cage har haft en minst sagt spretande karriär. Han vann Oscarn för sin roll i "Farväl Las Vegas" (1995) och följde upp dramat med en lång rad actionroller som etablerade honom som en välbetald filmstjärna. Titlar som "Gone in 60 Seconds" och "National Treasure" gav en fet lönecheck på 20 miljoner dollar.
 
Men sedan hände något. Ett par floppar på raken - "Ghost Rider: Spirit of Vengeance" och "Trollkarlens lärling" underpresterade grovt - och Cages dagar i rampljuset var över. 
 
Istället hamnade han i video-on-demand-träsket med en lång rad av actionthrillers på lågbudget och obskyra skräckisar. Men han vill att vi ska veta att han inte ångrar en enda roll han gjort - han har alltid velat leverera sitt bästa:
 
- Även när jag gjorde fyra filmer på ett år, direkt efter varann, så var jag tvungen att hitta något där som lät mig ge mitt allt. En del funkade inte. En del blev skitbra, som "Mandy", men en del funkade inte. Det finns en felaktig uppfattning om att jag bara gjort en minimal insats för pengarnas skull. Att jag inte brydde mig. Det stämmer inte. Jag brydde mig. 
 
Cage i Disney-floppen "Trollkarlens lärling" från 2010
 
I en stor profil hos GQ öppnar Nicolas Cage upp om några svåra år då hans skulder steg. Det rapporterades för några år sedan om hur han lyckades slösa bort 150 miljoner dollar, och sen dök skatteverket upp och krävde ytterligare 6 miljoner av stjärnan. Lösningen blev att tacka ja till allt fler filmer - eller gå i personlig konkurs vilket han vägrade.
 
- Jag hade alla dessa fordringsägare efter mig och skatteverket, och dessutom betalade jag 20.000 dollar i månaden för att försöka hålla min mamma borta från ett mentalsjukhus. Allt bara hände på en gång, säger Cage.
 
För ungefär 1,5 år sen lyckades dock Cage bli skuldfri. Sen dess har vi sett honom briljera i prestigedramat "Pig", en film som än en gång påminde publiken och kritikerna om hans skådespelartalanger. 
 
 
Närmast spelar han en något tillskruvad roll som Nick Cage i komedin "The Unbearable Weight of Massive Talent", en chans att driva med sin image och några ikoniska roller från förr. Den släpps på svenska biodukar i slutet av april. 
| 23 mars 2022 08:15 |