Film

Skribent

MovieZine

8 augusti 2017 | 13:50

Netflix-premiär för ”Naked” - och en uppföljare är redan på väg

Den svenska kultkomedin har fått en Hollywood-version med Marlon Wayans i huvudrollen.
I helgen släpps ”Naked” – Hollywoods version av den svenska kultlångfilmen ”Naken” – med Marlon Wayans i huvudrollen. Bröderna Knutsson skriver redan på det amerikanska manuset till ”Naked 2”.

– Det känns helt fantastiskt, säger Torkel Knutsson, som tillsammans med sin bror Mårten regisserade, skrev manus till och producerade det svenska originalet.

– Att gå på galapremiär i USA och se Marlon Wayans som vår käre Anders Karlsson var nog det sista vi väntade oss, när vi spelade in, till mycket låg budget, i Stockholmstrakten för nästan 20 år sen, berättar Mårten Knutsson i ett pressmeddelande.
 
 
Den amerikanska filmen släpps av Netflix och produceras av teamet bakom filmer som ”Scary Movie”, ”White Chicks”, ”50 Shades of Black” med flera. I huvudrollen hittar vi Marlon Wayans, känd från samtliga dessa.

– En underbar känsla att lägga Marlons enorma komiska talang till vår ursprungsidé, säger Mårten Knutsson. Det är dessutom ett väldigt stort tryck kring hans person just nu. Hans egen TV-serie ”Marlon” har premiär på NBC, ett av de största nätverken, bara ett par dagar efter att ”Naked” går upp på Netflix. Och han är ett av de mest efterfrågade namnen inom stand up comedy i USA just nu.
 
 
Få känner till att bröderna Knutssons ”Naken” är en de största framgångssagorna i svensk filmhistoria.

– ”Naken” hade setts i Sverige av ca 5 miljoner människor fyra år efter premiären år 2000 enligt Scanbox International, säger Torkel Knutsson.

– Filmen har också sålts till mer än 50 länder efter den internationella premiären år 2001 i Cannes, enligt säljbolaget Non Stop Sales. Och ”Naken” var en av de mest sedda utländska filmerna i Kina under de första åren av 2000-talet, upp mot en halv miljarder kineser kan ha sett ”Naken” enligt China Film Group Corporation, berättar Torkel vidare.
 
 
När bröderna marknadsförde ”Naken” i Cannes, i konkurrens med den första ”Sagan om ringen”-filmen och ”Moulin Rouge” så gjorde de en ”livetrailer” och sprang själva nakna från Hotel Carlton till röda mattan på festivalpalatset, där de greps av den franska polisen.

– Det var bara coolt, säger Torkel. Vi lyckades inte bara med att bli arresterade, utan också med att få 250 helsidor, mittuppslag och första sidor i tidningar världen över plus 70 TV-program i 50 länder och framförallt lyckas vi få framsidan på "Cannes Market News" två gånger, vilket är mycket ovanligt. Det lyckades självklart varken Nicole Kidman eller ”Sagan om ringen” med.
 
 
”Naked” spelades in i Charleston, South Carolina, under hösten 2016.

- Vi var på plats och imponerades av maskineriet. Bara scenografiavdelningens budget för en dag var större än vad vi hade för hela ”Naken”, berättar Torkel Knutsson. Ändå var stämningen otroligt skön och avslappnad, bara kul hela tiden.
 
"Naked" får Netflix-premiär över hela världen nu på fredag 11 augusti.
| 8 augusti 2017 13:50 |