Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 juli 2019 | 21:45

Netflix har förlorat 26 miljarder dollar i värde - på bara en vecka

Men är det här verkligen något vi film och tv-tittare bör oroa oss för?
Forbes rapporterar att Netflix har tappat 26 miljarder dollar i värde på börsen, under den senaste veckan, på grund av resultatet i den oväntat dåliga kvartalsrapporten (Q2) som släpptes i torsdags. 
 
Så vad är det då egentligen som har hänt? Hur kan ett av världens mest populära företag plötsligt tappa mer i värde än vad vissa av dess konkurrerande streamtjänster och tv-kanaler drar in tillsammans på ett år?
 

Netflix tappade prenumeranter i USA

 
 
För första gången på drygt åtta år, vilket är i samma veva som man drog igång sin storsatsning på originalserier och filmer, tappade man nämligen fler prenumeranter än man drog in i USA. Målet var att värva 300 000 prenumeranter, istället tappade man 126 000 amerikanska prenumeranter. Internationellt lockade man visserligen till sig 2,7 miljoner nya kunder, men det var avsevärt färre än de 5 miljoner man hade väntat sig.
 
Nu är därför frågan många ställer sig; "är det här bara en engångsgrej eller början på en trend?". Netflix har nämligen aldrig missat sina mål tidigare, utan alltid klarat av dem med god marginal. Men enligt företaget själva finns det ingen anledning för oro, utan man skyller på prishöjningar och att man inte hade ett så starkt kvartal när det kom till nya premiärer. 
 

Nästa kvartal inkluderar "Stranger Things"

 
 
Om nästa kvartalsrapport når de nya målen på 7 miljoner nya prenumeranter, lär det troligtvis stoppa många som nu börjat tvivla. Det går nämligen inte att skylla på ett svagt premiär-kvartal med "Stranger Things" och dessutom mängder av intressanta serier presenterade under Comic-Con, som sannolikt gör att folk gärna behåller sina prenumerationer.
 
Frågan är däremot vad som händer med Netflix, streamingvärldens trendsättare i den gyllene tv-åldern, om de missar målet igen. Företagets värde har redan sjunkit med 20 procent - vilket med tanke på företagets storlek alltså handlar om hela 26 miljarder dollar. Samtidigt betyder det att om det bara rör sig om en engångsgrej, så kommer de troligtvis att vinna tillbaka allt förtroende relativt snabbt.
 
I nuläget finns det inget att oroa sig för som vanlig film och tv-tittare, men på sikt kan den senaste veckans händelser absolut få större konsekvenser i både film och tv-branschen.
 
Tror du att Netflix repar sig under det kommande kvartalet - eller kommer raset att fortsätta? Kommentera gärna nedan!
| 24 juli 2019 21:45 |