Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 mars 2019 | 13:05

Netflix dissar årets Cannes-festival

Därför blir det inga Netflix-titlar på filmfestivalen i år heller.
Streamingjätten Netflix och filmfestivalen i Cannes har inte haft den bästa relationen de senaste åren. Efter att ”Okja” tävlade i Cannes år 2017 bestämde sig festivalen för att stoppa alla filmer som inte får fransk biopremiär.

Denna larviga regel satte bland annat käppar i hjulet för Alfonso Cuaróns ”Roma”, som skulle ha premiärvisats förra våren, men flyttades till Venedig istället. Där vann ”Roma” Guldlejonet för Bästa film.

Men trots att Netflix-chefen Ted Sarandos och festivalens ledare Thierry Fremaux försöker hitta en vänlig lösning, enligt Variety, lär vi inte få se några Netflix-titlar i Cannes i år. Orsaken är främst att man inte har någon passande film att visa upp. Prestigefyllda filmer som Steven Soderberghs ”The Laundromat” eller Martin Scorseses ”The Irishman” hinner inte bli klara i tid, om nu Cannes mot förmodan skulle ändra åsikt om streamingfilm inom tävlan.

När Cannes-festivalens program släpps inom kort är det många som istället hoppas på att Quentin Tarantinos ”Once Upon a Time in Hollywood” och James Grays ”Ad Astra” finns representerade. Filmfestivalen i Cannes pågår i år mellan 14-25 maj.
| 18 mars 2019 13:05 |