Film

Skribent

MovieZine

16 mars 2021 | 10:30

Nej, Molly Sandén är inte nominerad till en Oscar

Så funkar Oscarskategorin för Bästa originalsång.
En av de mest minnesvärda låtarna ur "Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga" har chans på Oscar. Det är tyvärr inte "Ja Ja Ding Dong", men nästan lika bra - den vackra balladen "Husavik" som sjöngs av Molly Sandén är en av fem nominerade för Bästa originalsång.

Men betyder det att Molly Sandén har chans att plocka hem en guldstatyett i vår? Nepp, riktigt så är det inte. Oavsett vad en del tidningsrubriker felaktigt skriver så är inte Sandén själv Oscarsnominerad - det är däremot de tre låtskrivarna Savan Kotecha, Fat Max Gsus och Rickard Göransson.

Kotecha är en amerikansk låtskrivare bosatt i Sverige, som arbetat med stora stjärnor som Britney Spears och Ariana Grande. Han har också skapat flera av låtarna i filmen "Eurovision Song Contest".

Han jobbade på "Husavik" tillsammans med svenska musikerna Fat Max Gsus (egentligen Max Grahn) och Rickard Göransson, bosatt i Los Angeles.
 
 
Oscarsakademins regler för Bästa originalsång säger att "artisten bakom sången tilldelas en Academy Award bara om de har bidragit till musiken, texten eller båda". Men Molly kan vara riktigt glad, för hon kan få chansen att uppträda på Oscarsgalan i slutet av april.
 
 
- När låten var klar och jag såg filmen för första gången, visste jag att vi hade något speciellt (...) Jag fick gåshud. Och jag har fått så många mail och sms sedan filmen kom ut, säger Savan Kotecha till Vulture.

Molly Sandén berättar för P3 hur hon blev inblandad i filmen:

- Jag var i LA på semester och blev uppringd bakis en morgon av min låtskrivarkollega och kompis Rickard Göransson som bad mig komma till studion och lägga sång på en låt, som en rolig grej. Jag var superbakis och hes och bara ”du får bjuda mig på middag”. Då halkade jag in i det här projektet. Jag kände från första tonen att ”den här är ju skriven till mig, det här är ju jag”, säger hon.
 
Vi önskar hela gänget stort lycka till inför galan, och håller tummarna för en svensk Oscarsvinst!
| 16 mars 2021 10:30 |