Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

5 januari 2017 | 13:00

Neil Patrick Harris komiska tajming lyfter hela "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv"

En familjedramakomedi med förskräckliga specialeffekter, men med utmärkt skådespeleri. Serien om syskonen Baudelaires olycksaliga liv kommer till Netflix den 13 januari.
Kanske läste du bokserien "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" som liten. Lemony Snickets böcker om de tre föräldralösa barnen som tvingas försvara sin enorma arvsrikedom från den elaka förmyndaren Count Olaf släpps som Netflix-serie den 13 januari och MovieZine har fått ta del av de två första avsnitten. "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" är en familjedramakomedi med förskräckliga specialeffekter, men utmärkt skådespeleri från hela ensemblen.


Likt böckerna drivs historien av en berättarröst, vilket i "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" fall lyckligtvis råkar vara ingen mindre än författaren själv. Lemony Snicket vandrar in i bild med jämna mellanrum för att berätta, som om han är en osynlig betraktare i någon annans minne. Detta fungerar väl som berättarteknik, men när han avbryter utvecklingen för att förklara ett särskilt krångligt ord för tittaren blir det lätt tröttsamt för oss som inte är elva år gamla.



Barnaga är bara ett av flera tunga ämnen


Medan serien till en början mest ger intrycket av att vara ungefär lika grov som den årliga julkalendern - med andra ord inte särskilt grov sedan Pappa Rudolf svor en lång rad i "Sunes jul" - tar tematiken redan i andra avsnittet ett snabbt kliv djupare in i en mörkare verklighet genom att fokusera på ofrivilligt barngifte med äldre kladdande män, bebismisshandel och barnaga där vittnen väljer att inte se eller ingripa utav rädsla att trampa förmyndaren på tårna.

Kassa effekter stjäl fokus från utmärkt skådespeleri


Regissörerna Bo Welch och Barry Sonnenfeld är framför allt kända för "Men in Black"-filmerna, men det märks inte av i den här serien. Istället känns det som att avsnitten utspelar sig i en dyster leksaksvärld, tack vare den starkt stiliserade produktionsdesignen och de många olika - oftast illa ihopredigerade - lagren av miniatyrbyggen, digitala effekter och skådespelare som krävs för att på en relativt liten tv-budget måla upp denna sagovärld. Effekterna är under all kritik. Att halva produktionsteamet återfinns inom smink-och design medan VFX-avdelning är nästan obefintlig i jämförelse speglas tydligt i miljöernas imponerande detaljrikedom, medan CGI och green screens mest liknar ett elevarbete. Det är svårt att inte distraheras av de undermåliga specialeffekterna, vilket är synd då skådespelerier, å andra sidan, är på topp.



Neil Patrick Harris karisma stjäl showen


Neil Patrick Harris, som av de flesta bäst känns igen som den charmerande kvinnotjusaren Barney Stinson i "How I Met Your Mother", spelar bakom lager av latexproteser seriens antagonist Count Olaf, som älskar att plåga barnen och göra allt i sin makt för att ta del av den enorma summa pengar som syskonen Baudelaire har ärvt av sina nyligen bortgångna föräldrar.

I "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" är han allt annat än stilig och lyckad, men har höga tankar om sig själv precis som Barney. Han ska föreställa en aspirerande, men talanglös, teaterskådespelare men när karaktären stundtals ska brista ut i sång-och dansnummer slås man snarare av Neil Patrick Harris naturliga musikaltalang som vi känner till sedan hans dagar i "Doctor Horrible's Sing Along Blog". Jag vill gå så långt som att säga att Neil Patrick Harris är avgörande för att behålla tittarens intresse, då han besitter en fantastisk komisk tajming och med stor karisma gör den hjärtlösa Count Olaf till en skurk du inte får nog av.



Snälla, bara skippa bebisen


Barnskådespelarna är relativt nya i branschen, men deras prestationer lovar gott för en fortsatt lång karriär. Malina Weissman spelar den äldsta av syskonen, Violet Baudelaire, som nyss blivit tonåring. Kanske minns du henne som den yngre versionen av April O'Neil i "Teenage Mutant Ninja Turtles" från 2014, där hon hanterar sköldpaddorna i sin fars labb.

Den nästa jämngamla yngre brodern Klaus spelas av nykomlingen Louis Hynes. Dessa enormt intelligenta syskon försöker ständigt överlista Count Olaf med hjälp av uppfinningsrikedom och böcker, men de har även ett tredje syskon: den ettåriga bebisen Sunny, med sylvassa mjölktänder som till och med kan slipa stenar. Ett plågsamt återkommande inslag är att hennes intetsägande bebisljud ständigt textas med riktiga repliker som aldrig tillför något till handlingen, utan enbart ska tjäna som ett återkommande skämt. Tro mig, det blir snabbt tröttsamt.

Något för unga och äldre


"Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" är en snabb och underhållande karusell och som likt en Disneyfilm lyckas tilltala både barn och unga vuxna. Är du yngre blir du säkert investerad i syskonens olycksaliga livsöden, medan jag som äldre mest fascineras av det tokiga persongalleriet av vuxna karaktärer, där Patrick Harris Count Olaf är solklart mest fängslande.

Seriens första säsong har premiär på Netflix den 13 januari, innehållande åtta stycken avsnitt med en timmes speltid vardera.

Kommer du att se "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv"?
| 5 januari 2017 13:00 |