OSCARS 2021

Skribent

Alexander Kardelo

16 april 2021 | 08:40

Nedräkning till Oscarsgalan 2021: Bästa regi

9 dagar kvar! Ta en närmare titt på årets nominerade regissörer: en veteran, två kvinnor och flera riktigt oväntade kandidater.
Den 25 april är det dags. Den 93:e Oscarsgalan är något försenad, men också ovanligt svårtippad. MovieZine räknar ner med en artikelserie som guidar dig till de nominerade i 10 stora kategorier.

Blir det en kinesisk, en koreansk eller kanske en dansk regissör? Är det äntligen dags att belöna David Fincher för lång och trogen tjänst? Eller är det på tiden att Oscarn går till en kvinna?

Oavsett vad som händer så är årets Oscarsgala redan historisk. Det är nämligen första gången som två kvinnliga regissörer är nominerade. Tidigare har dessutom bara fem kvinnor nominerats för Bästa regi, så det är ett litet men ack så viktigt steg mot ett mer jämlikt filmklimat i Hollywood.
 
Fyra av årets regissörer är nominerade för allra första gången, så det kommer bli en spännande prisutdelning.

Förra årets regi-Oscar gick till Bong Joon-ho för ”Parasit”. I år är de nominerade:
 
 

Chloé Zhao, "Nomadland" - vinnare?

 
Om vi skulle ge pris till den här galasäsongens klarast lysande stjärna så är det tveklöst Chloé Zhao. Den kinesiska filmskaparens tredje långfilm ”Nomadland” har håvat in många tunga priser, och själv har Zhao redan både en Golden Globe och en BAFTA hemma i bokhyllan. Oddsen talar för att Oscarn för andra gången någonsin går till en kvinna (första gången var det Kathryn Bigelow med ”The Hurt Locker”).
 
 

David Fincher, "Mank"

 
Det här är Finchers tredje nominering efter ”Benjamin Buttons otroliga liv” (2008) och ”The Social Network” (2010). Tredje gången gillt? ”Mank” är ett svartvitt drama om Hollywoods guldålder, en sådan film som brukar falla Oscarsjuryn i smaken. Men filmen har belönats med förvånansvärt få priser under vintern. 10 Oscarsnomineringar väger tungt - men det återstår att se om den faktiskt vinner något.
 
 

Emerald Fennell, "Promising Young Woman"

 
Fennell är den andra kvinnan i årets Regi-kategori. Den 34-åriga britten är främst skådespelerska (du kan ha sett henne som Camilla Parker-Bowles i ”The Crown”), men hon har även skrivit flera avsnitt av ”Killing Eve”. Det genreöverskridande hämnddramat "Promising Young Woman" är hennes första långfilm och knep inte mindre än 5 Oscars. Vilken debut!
 
 

Lee Isaac Chung, "Minari"

 
Det är dags för cineasterna att lära sig flera nya namn inför årets gala. Lee Isaac Chung har visserligen regisserat några filmer förr, men inget i närheten så framgångsrikt och omtalat som ”Minari”. Det varma familjedramat, om en koreansk familj i Arkansas på 80-talet, nominerades till 6 Oscars. Chung kan även vinna för Bästa originalmanus - som inspirerades av hans egna uppväxt.
 
 

Thomas Vinterberg, "En runda till"

 
Oscarsjuryn har breddat sina horisonter på senare år, och det händer allt oftare att vi ser internationella regissörer ta plats i den här kategorin. Danska suparkomedin ”En runda till” är nominerad för Bästa internationella film (såklart), och Vinterberg har - mer otippat - fått sin första Oscarsnominering.
 
Vem tror du vinner? Vem förtjänar att vinna? Kommentera nedan.
| 16 april 2021 08:40 |