Skribent

Alexander Svensson

24 november 2023 | 14:00

Natalie Portman varnar för faror med barnskådespeleri: "Tur att jag inte blev skadad"

Portman, som själv har erfarenhet av att vara ung i filmbranschen, varnar för farorna med att arbeta som barn.
Natalie Portman är en av sin generations mest kända skådespelare, med roller i allt från sci-fi-äventyr som “Star Wars” till drama som “Black Swan”. Hon började sin karriär vid 12 års ålder med en stor, och för en tolvåring vågad roll i filmen “Leon”. Men trots framgången så tycker hon inte att barn ska söka sig till Hollywood, enligt en intervju med Variety.
 
- Jag skulle inte uppmuntra unga att ge sig in i den här branschen. Jag menar inte någonsin, utan jag menar som barn. Jag tror att det faktum att jag inte skadades mest berodde på att jag hade tur, och att jag hade väldigt överbeskyddande, fantastiska föräldrar. Man gillar det inte som barn, men man är väldigt tacksam för det som vuxen. Jag har hört för många hemska berättelser för att tycka att barn ska vara en del av filmindustrin.
 
En tolvårig Natalie Portman som lönnmördarlärlingen Mathilda i "Leon" från 1994.
 
Portman tror dock också att de senaste årens händelser i Hollywood gjort folk mer vaksamma: 
 
- Jag vet om alla de diskussioner som förts under de senaste åren. De har gjort folk mer medvetna, och mer försiktiga. Men överlag tycker jag inte att barn ska arbeta. Jag tycker att barn ska leka och gå i skolan.
 
Exakt vilka diskussioner Portman syftar på säger hon inte, men gissningsvis pratar hon om, och oroar sig för, det utbredda problemet med övergrepp inom Hollywood, som kom till allmänhetens kännedom i samband med MeToo-rörelsen 2017. 
 
Portman själv verkar ha försökt följa sin idé om att barn ska få vara barn, och skaffa sig en utbildning. Hon satsade nämligen på att studera parallellt med sin karriär som skådespelare, och har tagit examen i psykologi vid Harvard. 
| 24 november 2023 14:00 |