Spel

Skribent

Anders Eklöf

11 juli 2023 | 17:00

Nästan 90 procent av alla retrospel är inte tillgängliga på marknaden

Enligt en ny studie går 9 av 10 spel släppta innan 2010 inte att få tag på genom lagliga vägar idag.
Enligt en ny studio av Video Game History Foundation (VGHF) och Software Preservation Network som undersökt hur tillgängliga äldre spel är på den amerikanska marknaden, visar det sig att det är mycket gammalt som inte går att få tag på idag.
 
I studien har de tittat på över 4 000 spel som släpptes innan 2010 (året då digital distribution av spel "drog igång på allvar") och kom fram till att endast 13 procent av dem går att få tag på genom lagliga sätt på moderna plattformar.
 
Resultatet innebär att 87 procent av de klassiska spelen inte går att köpa på legitima sätt och anses som kritiskt hotade på grund av deras utbredda otillgänglighet.
 
Som exempel tar de upp spelet "Yakuza" på Playstation 2 från 2006. Spelet har fått en remake i form av "Yakuza Kiwami" från 2016, som enligt Video Game History Foundation borde räknas som en egen titel, speciellt när originalspelet inte längre går att köpa.
 
- För att få tillgång till nästan 9 av 10 klassiska spel finns det få alternativ: Leta efter och underhålla gamla spel och hårdvara, resa över landet för att besöka ett bibliotek eller... piratkopiering. Inget av de här alternativen är önskvärda, vilket innebär att de flesta spelen är otillgängliga för alla utom de mest inbitna och hängivna fansen. Det är ganska dyster, skriver Kelsey Lewin på VGHF.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Studien genomfördes för att visa att det är fel att bibliotek och arkiv inte kan dela med sig av bevarade spel digitalt, till skillnad från vad som gäller för till exempel böcker, filmer och ljudböcker. VGHF hoppas att studien ska leda till ändringar i regelverket.
 
Idag släpps visserligen mängder av remakes och nyutgåvor av klassiska titlar, som "Pikmin 1 + 2" till Nintendo Switch eller "Metal Gear Solid: Master Collection", men enligt studien är det trots det väldigt mycket som inte går att få tag på... om en inte är villiga att röra sig utanför lagarna. En remake är dessutom inte exakt samma upplevelse som originalet, som till exempel "Resident Evil 4" från i år.
 
Tycker du att det saknas gamla titlar i dagens digitala spelbutiker? Samlar du på spel?
| 11 juli 2023 17:00 |