Skribent

Carl Adam Anderberg

7 april 2016 | 11:00

Nästa stora biotrend kan vara här snart

Efter 3D-boomen kommer ScreenX, och företaget bakom tekniken satsar nu på Hollywood.
Det koreanska företaget CJ-CGV har utvecklat en teknik som gör det möjligt att visa film i hela 270 graders vinkel, vilket innebär två extra biodukar vid sidan om den vanliga. Enligt företaget kan en regissör anpassa sin film till det breda formatet antingen genom att helt enkelt filma det själv under produktionen, eller genom att lägga in en CGI-utvidgning av bakgrunden.

VD:n Choi Byung-hwan säger så här:

- Vi hoppas verkligen att filmskapare, i takt med att formatet blir mer och mer känt, kommer att uppskatta de nya möjligheterna vi erbjuder och att de börjar spela in mer originalmaterial för sidodukarna redan under huvudinspelningarna av deras filmer.

Målet för ScreenX är satt till att ha 1000 salonger världen över redo för formatet till år 2020. Ett steg mot det målet är att nästa vecka för andra gången visa upp tekniken på CinemaCon i Los Angeles. Företaget säger sig inte bara sikta in sig på Hollywood (enligt Choi förs tidiga diskussioner med alla stora studior) utan även den kinesiska marknaden, som just nu öppnar tusentals biografer per år. 

Kostnaden för att utrusta en salong med tekniken och de två extra dukarna ligger i nuläget på cirka 400 000 dollar, men salongen kan då visa vanlig enduksfilm och 3D-film också.Vad tror du om ScreenX-tekniken? Kan det bli nästa stora grej, och skulle du vilja se film i formatet?
| 7 april 2016 11:00 |