Serie

Skribent

MovieZine

16 oktober 2016 | 21:00

Mystik och kaffe: Det här vill vi se i nya säsongen av "Twin Peaks"

25 år har gått och vi kan äntligen se fram emot en ny säsong av ”Twin Peaks” under 2017.
Det är många rykten som omger den tredje säsongen av David Lynch och Mark Frosts kultserie "Twin Peaks". Vilket på sätt och vis är passande eftersom hela serien och staden där den utspelar sig omges av mystik. Baserat på det vi än så läng vet, skulle jag vilja se det här i den nya säsongen:

Nya men även återupplivade karaktärer


Något vi kan förvänta oss av den nya säsongen är excentriska karaktärer, några återkommande men även en hel del nya. Rollistan som Showtime, nätverket som producerar serien, släppte tidigare i år har blivit mycket omtalad främst eftersom den innehåller hela 217 namn

Vi kommer bland annat se Lynch-favoriten Laura Dern i en roll. Fans av serien spekulerar över att hon kommer spela Diane, den mystiska kvinnan Agent Cooper (Kyle MacLachlan) talar till i sina kassettinspelningar. Något jag skulle tycka var fantastiskt roligt, Dern och MacLachlan har ju tidigare utrett brott tillsammans i Lynchs film ”Blue Velvet”.Något annat som skapar diskussion bland fans är de skådespelare som återkommer till serien trots att deras karaktärer har dött. Exempelvis nämns Sheryl Lee som spelade Laura Palmer. Det kommer att bli spännande att se vad Lynch och Frost har för planer för henne och de andra karaktärerna. Om det är någonstans där döda människor kan dyka upp igen, antingen bokstavligt talat eller på något annat sätt, så är det ju i Twin Peaks. 

Personligen ser jag även lite extra fram emot att se Michael Cera i Twin Peaks-världen. Hade det inte vart fantastiskt att se honom i en roll liknande The log lady?

Musik som skapar stämning


Nyligen avslöjades det att Angelo Badalamenti, som skrev all musik till de två första säsongerna, välkomnas tillbaka. Det var till stor del musiken som förvandlade skogarna uppe i Washington, där delar av serien spelades in, till den mystiska staden Twin Peaks. Musiken skrev Badalamenti och Lynch ofta tillsammans. Jag skulle vilja se att de använder sig av delar från de klassiska motiven, men även kommer med nytt material som visar att tiden har gått och att det är ett förändrat Twin Peaks vi återvänder till.

Det är även klart att en hel del artister som kommer att medverka i serien, som Trent Reznor och Eddie Vedder. Min förhoppning är att vi kommer att se dem båda uppträda på The Roadhouse!En handling som inte tar hänsyn till fans


En annan viktig fråga är hur serien kommer att förhålla sig till det två tidigare säsongerna. Kommer Cooper till exempel fortfarande vara besatt av Bob när vi träffar honom igen? Det enda som avslöjats är att handling kommer att äga rum exakt 25 år efter att serien avslutades och vara en fortsättning på historien. Jag tror att vi kan vara säkra på att Lynch och Frost kommer att överraska oss och inte ta hänsyn till vad fans vill. Vilket jag tycker sker alldeles ofta nu för tiden (ja, jag pratar om ”The Force Awakens” och liknande filmer där fanservice verkar vara högsta prio).

I dokumentären ”Secrets from Another Place” från 2007 pratar Frost om vilka planer som fanns för en tredje säsong, innan serien tvingades lägga ner efter bara två. Frost och Lynch ville båda gå back to basics med historien, genom att fokusera på det goda och onda i människans natur. Det är något jag hoppas de kommer att utgå från i den nya säsongen och förhoppningsvis på så sätt återskapa magin, som fanns i början av serien. Eftersom jag är långt ifrån ensam med att tycka att andra säsongen flummande iväg rätt rejält.

”Twin Peaks” har alltid vart udda, oväntat och obehagligt. Och då måste vi ändå komma ihåg att det var ett tag sedan serien gick på tv. Serier nu förtiden är mer extrema än de var i början av 90-talet, se bara på serier som "American Horror Story". Därför tror jag att vi kan vara beredda på att det är det mörkaste "Twin Peaks" någonsin vi kommer att återvända till.

Givetvis kan vi även räkna med en väldigt massa kaffe och paj! 


Vad vill du se i nästa säsong? Kommentera nedan.

Jennifer Andreasson
| 16 oktober 2016 21:00 |