Film

Skribent

Mats Karlsson

10 februari 2018 | 17:00

"Mute" hade inte blivit gjord utan Netflix

"Warcraft"-regissören säger att streamingtjänsterna har räddat independentfilmerna.
När det kommer till streamingtjänster går åsikterna isär huruvida de stör biodistributionen eller om de helt enkelt är filmälskarnas bäste vän. "Mute"-regissören Duncan Jones har i alla fall sin åsikt klar, hans nya film hade inte blivit gjord utan Netflix.
 
- Det är tufft nu, riktigt tufft. Det fanns en tid när stödet fanns hos studios för att producera filmer i 20-40 miljoners-klassen. Men det har försvunnit, det är borta, dött. Så Netflix, Amazon, Apple, de har börjat fylla det tomrummet. Jag är otroligt tacksam för det, på en kreativ nivå, nu finns det en marknad för olika filmtyper. Så det är en stor fördel i den här situationen.
 
Precis som Duncan är inne på har det blivit tuffare för filmer som inte räknas som säkra kort för studios. Independentrullar har inte ett starkt varumärke den bygger på utan får förlita sig mer på att publiken ska upptäcka dem via "word of mouth", exempelvis med förra årets stora snackis "Get Out".
 
 
Men Jones är noga med att påpeka att man inte får allt när man jobbar med en streamingtjänst.
 
- Nackdelen är att man måste följa deras regler. Man kommer aldrig få chansen att visa filmen på stora biodukar och den kommer heller inte släppas på DVD och Blu-ray. Så den delan är inte idealisk. Men fördelarna överväger nackdelarna, filmen hade ju inte blivit gjord om inte Netflix hade plockat upp denna. Det är den bistra sanningen, säger Jones till Uproxx.
 
 
Duncan Jones "Mute" får streamingpremiär 23 februari på Netflix.
 
Hur ser ni på streamingtjänsterna? Är det positivt eller negativt att de distribuerar filmer?
| 10 februari 2018 17:00 |